IZDAN I METEOALARM

Danas vrhunac toplinskog vala, temperature idu i do 38: Žestoka promjena stiže već sutra

Za vikend očekuje olakšanje pa upozorenja na toplinski val za subotu i nedjelju više nema
 Damjan Tadic/Cropix

Pretežno sunčano i vruće, a u unutrašnjosti mjestimice i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, duž obale popodne i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 31 i 36 °C, lokalno u unutrašnjosti moguće i malo viša, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Sutra se od sredine dana očekuje promjena, javlja DHMZ.

Petak će započeti uz pretežno sunčano i vruće vrijeme, no u unutrašnjosti se od sredine dana očekuje sa sjeverozapada jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom koji lokalno mogu biti izraženiji i obilniji te praćeni jakim vjetrom. Tijekom noći će pljuskova biti i na sjevernom Jadranu. Na kopnu će slab i umjeren jugozapadni vjetar popodne naglo okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni. Duž Jadrana će puhati slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a u noći na subotu će na sjevernom i srednjem dijelu okrenuti na jaku buru. Najniža temperatura zraka uglavnom od 20 do 25, a najviša dnevna između 30 i 35 °C, javlja DHMZ.

Izdano je i upozorenje na toplinske valove za danas i sutra, dok se za vikend očekuje olakšanje pa upozorenja na toplinski val za subotu i nedjelju više nema. DHMZ javlja da je za područje Osijeka, Zagreba i Karlovca danas velika opasnost od toplinskog vala, a sutra za navedena područja te Knin. Za ostatak zemlje je na snazi umjerena opasnost od toplinskog vala.

image

Upozorenje na toplinske valove

Dhmz/

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević javlja da je jučer najtoplije bilo u Karlovcu, gdje je izmjereno 35 stupnjeva, a danas se očekuju temperature i do 37 i 38 stupnjeva Celzijevih te je to vrhunac ovogodišnjeg toplinskog vala.

Dolazi vruć afrički zrak, ali i pijesak, pa će zrak danas biti najmutniji.

Tea Blažević najavljuje hladnu frontu sa žestokom promjenom vremena koja stiže već sutra u drugom dijelu dana. Pljuskovi se prvo očekuju na zapadu zemlje sutra poslijepodne, a zatim će se širiti prema istoku.

Subota bi tijekom jutra mogla biti nestabilna, a bit će i osjetno hladnije, u nekim dijelovima unutrašnjosti i za desetak stupnjeva. Na Jadranu se u subotu očekuje i jaka bura.

Meteorolozi HRT-a javljaju da bi sutrašnje nevrijeme lokalno moglo biti i grmljavinsko s tučom te kratkim olujnim vjetrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:27