ČETVRTI POHOD PAPE

Dani kad je Benedikt XVI. posjetio Hrvatsku: Molitveno bdjenje s mladima na Trgu mnogi nikad neće zaboraviti

Na Trgu je papu dočekalo te uz pjesmu i ples s njim slavilo oko 30 tisuća mladih iz Hrvatske i susjednih država.

Mladi na Trgu bana Jelačića

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Papa Benedikt XVI. početkom lipnja 2011. godine dva je dana boravio u pastoralnom pohodu Hrvatskoj, kojoj je dao snažnu potporu na ulasku u Europsku uniju, istaknuo pripadnost hrvatske države zajednici europskih naroda, a možda najupečatljivije je ostalo njegovo druženje i molitveno bdjenje s mladima na središnjem zagrebačkom trgu.

Već u zrakoplovu, i prije nego je 4. lipnja sletio u Hrvatsku, Sveti Otac je izjavio kako je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji "logično, ispravno i nužno", jer Hrvatska kulturalno odavno pripada Srednjoj Europi, a njezin narod duboko je europski.

Tada je naglasio da Hrvatska svojom bogatom kulturnom i vjerskom baštinom može obogatiti Europu kojoj je povijesno i kulturalno oduvijek pripadala.

image

Papa Benedikt XVI. stigao na Pleso

Zeljko Grgic/Cropix/Cropix

I po slijetanju u zagrebačku zračnu luku, Sveti Otac poručio je kako pozdravlja "ljubljenu hrvatsku zemlju", te naglasio kako hrvatski narod Europi daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, te da više od 13. stoljeća duga snažna veza hrvatskog naroda i Vatikana svjedoči o ljubavi Hrvata prema Evanđelju i Crkvi.

Prvog dana pohoda Hrvatskoj, pod geslom "Zajedno u Kristu", Benedikt XVI. družio se s predstavnicima hrvatskog državnog vrha, a navečer se u Hrvatskom narodnom kazalištu obratio predstavnicima političkog, kulturnog, javnog i vjerskog života, označivši savjest kao temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj, tako i na nadnacionalnoj razini.

Istaknuo je kako u tom smislu gleda i na Europu čija je Hrvatska, ustvrdio je, uvijek bila sastavnica na povijesno-kulturnom planu, a da će uskoro biti i na političko-institucionalnoj razini, misleći na njezino pristupanje Uniji.

image

Dolazak pape Benedikta XVI. u HNK

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix
image

Papa Benedikt XVI i kardinal Josip Bozanić u HNK

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Papa Benedikt XVI i kardinal Josip Bozanić u HNK

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Uglednici na prijemu za Papu u HNK

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Marin Čilić, Mario Ančić, Filip Ude i Dario Šimić u HNK

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Janica Kostelić u HNK

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Dužnosnici Vlade na prijemu za papu

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

Josip Friščić, Ivan Jarnjak, Vladimir Šeks, Jadranka Kosor, Luka Bebić, Ivo Josipović u HNK

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Nakon HNK uslijedio je, po mnogima, najupečatljiviji dio papina posjeta, molitveno bdjenje i euharistijsko klanjanje s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, na kojemu je papu dočekalo te uz pjesmu i ples s njim slavilo oko 30 tisuća mladih iz Hrvatske i susjednih država.

Benedikt XVI. mladima je poručio da su središte Zagreba pretvorili u hram, te da ih Isus traži više nego oni njega, potpuno poštujući njihovu slobodu.

"Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje", kazao je tada Sveti Otac.

image

Vjernici ispraćaju Svetog Oca

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix
image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Radost papinim dolaskom vjernici su pokazali i time što su se u ranim jutarnjim satima 5. lipnja počeli okupljati na zagrebačkom hipodromu gdje je već u tri sata u noći počelo molitveno bdjenje, kao uvertira u prijepodnevnu proslavu prvoga Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u povodu kojega je Benedikt XVI. i došao u svoj prvi pastoralni pohod Hrvatskoj.

Središnji događaj te proslave bila je sveta misa koju je pred više do 300 tisuća vjernika predvodio papa i poručio kako je u današnjem društvu više nego ikada potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji te pozvao obitelji da se raduju očinstvu i majčinstvu, a roditelje da se obvežu svoju djecu učiti i moliti i da mole s njima.

Vjernike je pozvao da svojim životnim svjedočanstvom pokažu kako je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, te da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu.

image

Benedikt XVI. u katedrali u Zagrebu

Fah/Pool/Tomislav Pavlek/Cropix/Cropix
image

Benedikt XVI. u katedrali u Zagrebu

Fah/Pool/Hbk/Drazen Pajtlar/Cropix/Cropix
image

Vjernici pozdravljaju papu Benedikta XVI.

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image

Vjernici pozdravljaju papu Benedikta XVI.

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

"Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija je! Dobro obitelji je dobro i Crkve", naglasio je Benedikt XVI.

Zadnjeg dana pohoda Hrvatskoj papa je predvodio molitvu u zagrebačkoj katedrali, gdje se pomolio na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, a Katoličku crkvu u Hrvatskoj pozvao je da bude moralna savjest društva, uvijek vjerna Kristu i njegovu Evanđelju, te da u društvu bude boravište radosti u vjeri i nadi.

Navečer 5. lipnja Sveti Otac napustio je Hrvatsku, a svjetski mediji su u vijestima o tom njegovom 19. apostolskom putovanju isticali papinu snažnu potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Pohod pape Benedikta XVI. bio je četvrti pohod poglavara Katoličke crkve našoj zemlji - njegov prethodnik Ivan Pavao II, kojega je upravo Benedikt XVI. proglasio blaženim, pohodio je Hrvatsku tri puta (1994., 1998., 2003.). Papa Benedikt XVI. je, prije nego je postao papa, kao kardinal Joseph Ratzinger dva puta posjetio Hrvatsku.

image

Papa je vodio euharistijsko slavlje na Hipodromu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Papa Benedikt XVI. na Hipodromu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Vjernici na Hipodromu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image

Vjernici na Hipodromu

Boris Kovacev/Cropix/Cropix
image

Papa Benedikt XVI. u Frankopanskoj ulici

Zeljko Grgic/Cropix/Cropix
image

Papa Benedikt XVI. primio je u Apostolskoj nuncijaturi na Ksaveru tadašnju premijerku Jadranku Kosor

Fah/Pool/Vlada Rh/Cropix/Cropix
image

Mladi na Trgu bana Jelačića

Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:14