MILIJUNAŠ ŽELI NAPLATU

Danko Končar osobno izbacio Cetinski iz svih svojih tvrtki

Danko Končar navodno ima dokaze kako je Vinka Cetinski izvlačila novac iz njegove tvrtke
 Željko Šop/CROPIX

RIJEKA - Tvrtka Jadranska ulaganja u vlasništvu sina Danka Končara otkupila je natječajnu dokumentaciju za treći krug prodaje brodogradilišta Kraljevica.

Dokumentacija spremna

Samo tjedan dana nakon odluke Vade da se novi privatizacijski pokušaj, što je inače odobrila i Europska Komisija, Fond za privatizaciju raspisao je natječaj s trajanjem od svega 15 dana, dakle do 18. studenoga.

Kraljevica se, kao i u dva prethodna kruga, prodaje za kunu. Kupac mora predložiti plan restrukturiranja, i to na rok ne dulji od pet godina, a taj plan mora dokazati ekonomsku održivost i biti usklađen s propisima EU.

- Budući da smo se pripremali još u prvom krugu, Kraljevica nam je poznata i mi praktički imamo spremnu većinu tražene dokumentacije.

No, hoćemo li dati i ponudu, tek trebamo odlučiti. Procjenjujemo da to malo brodogradilište uz kvalitetno restrukturiranje ima potencijala za dobro pozicioniranje na tržištu - rekao nam je Nenad Končar.

Direktor postao sin

Isto kao i u ponudi za Brodotrogir, iza ponude Jadranskih ulaganja stoji kapital Končarove Kermas grupe. Velika financijska prevara, i to od strane njegove prve suradnice u Hrvatskoj Vinke Cetinski, Končara očito nije zaustavila u novim investicijama u RH. Osim što je Cetinski kazneno prijavio pod optužbom da je Kermas ulaganja oštetila za milijune eura prilikom kupnje brojnih nekretnina u Istri, Končar je osobno došao u Hrvatsku i smijenio je sa svih fukncija u njegovim tvrtkama, kao i s mjesta članice Uprave Kermasa.

Umjesto nje, za direktora je imenovao sina Nenada. Kako neslužbeno doznajemo, Končar u sudskom postupku želi vratiti otuđeni novac, a navodno raspolaže i čvrstim dokazima o načinu na koji je Cetinski s još nekim partnerima “napuhavala” vrijednost kupljenog zemljišta i tako izvlačila novac iz Konačarove tvrtke.

Naplata iz imovine

U međuvrmenu je zatražena i sudska zabrana prometa svim nekretninama u vlasništvu Vinke i Mirka Cetinskog.

Iz toga se može zaključiti da se Končar, ako ne dobije novac, želi naplatiti iz imovine Cetinskih.

Kraljevicu bi i milijarder Zepter

Na treći natječaj sigurno se neće javiti Philip Zepter, milijarder koji je u Kraljevici izgradio luksuznu 50-metarsku jahtu. Kako kaže njegov predstavnik u Hrvatskoj Blaž Buble, nemaju namjeru ići u nadmetanje jer su uvjeti isti kao i u dva prethodna kruga, a ocijenili su ih neprihvaljivima. Zepter je, međutim, uputio pismo namjere Vladi u kojem nudi 10 milijuna eura za najam brodogradilišta, gdje dugoročno želi razvijati jaht-program. - Nama je interes da se ta privatizacijska priča što prije okonča jer imamo već gotov projekt gradnje još jedne 80-metarske megajahte. Mi ćemo taj brod graditi bez obzira na to tko će biti vlasnik škvera, a voljeli bismo što prije početi. No, dok se ne rasplete vlasnička struktura, sigurno nećemo krenuti u tu investiciju - kaže Buble.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:08