KORPAROVA RAČUNICA

Dao im posao od 60 milijuna kuna pa im sada postaje šef

Korpar je prvo osigurao posao za firmu u kojoj će biti šef pa dao ostavku na mjesto direktora ARZ-a

ZAGREB - Zlatko Korpar, predsjednik Uprave Autoceste Rijeka - Zagreb d. d. u ostavci, od 1. će siječnja postati prvi čovjek tvrtke Cesta Varaždin, kojoj je u ARZ-u dodijelio posao gradnje čvora Donja Zdenčina vrijedan 58,884.582,89 kuna.

‘Glavni posao je završio’

Zanimljivo je da Ceste Varaždin taj posao nisu dobile na natječaju, na kojem je pobijedila poslovna udruga Viadukt d. d. i Strabag AG, već su angažirane kao podizvođač. Korpar je, ukratko, ugovorio gradnju čvora Donja Zdenčina za oko 60 milijuna kuna s tvrtkom u kojoj će biti predsjednik Uprave.

Nakon što napusti ARZ d. d. postat će jedan od njegovih najvećih kooperanata.

Ostavku koja stupa na snagu 1. siječnja Korpar je obrazložio činjenicom da su glavni poslovi u ARZ-u završeni, no u javnosti su se pojavile spekulacije po kojima je njegov odlazak povezan s istragom OLAF-a i Državnog odvjetništva o sumnjivim natječajima u ARZ-u.

DOSSIER HAC: 'Nesklad' izazvan farbanjem tunela

Riječ je o namještanju poslova u izgradnji II b. faze autoceste Rijeka - Zagreb koju su financirale Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka.

Na tom je dijelu autoceste na natječajima pobjeđivao konzorcij Strabag, Viadukt, Hidroelektra, Konstruktor koji bi zatim za podizvođače angažirao tvrtke koje nisu pobjeđivale na natječaju. Jedan od tih primjera je i gradnja čvora Donja Zdenčina, na kojem je podizvođač postala tvrtka Ceste Varaždin u koju će Korpar prijeći iz fotelje predsjednika Uprave ARZ-a. Korpar je, inače, u svibnju službeno otvorio radove na tom čvoru uz prisutnost državnog tajnika Zdravka Livakovića. Najavio je kako će se gradnjom čvora Donja Zdenčina omogućiti vrlo kvalitetna povezanost Klinča Sela te širega gravitacijskog područja sa Zagrebom.

Nisu spomenuli Ceste

Čvorište je predviđeno s cestarskim prolazom u sklopu kojeg se nalaze tri naplatne kućice s četiri prolaza te prolazom za vangabaritna vozila. Pri otvaranju radova Uprava ARZ-a najavila je i to da će gradnju čvora obaviti tvrtke Strabag AG i Viadukt d. d., ne spominjući podizvođača Ceste Varaždin.

No, tada se ništa nije znalo ni o mogućoj ostavci Korpara, kao i o njegovu mogućem prelasku u glavnoga podizvođača radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:31