RAT NA SJEDNICI

Đapić napao HDSSB: 'Glavaš je Gotovinu 2004. pozvao da se preda Haagu, pa sada ispravljate vlastite pogreške!'

 Marko Kovač / CROPIX

OSIJEK - Proglašenje umirovljenih generala Ante Gotovine i Mladena Markača počasnim građanima Osijeka na sjednici Gradskog vijeća pretvorilo se u prvorazredan politički sukob između HSP-a i HDSSB-a, nakon što je HSP-ov vijećnik Anto Đapić prozvao HDSSB i njihovog vođu Branimira Glavaša da su 2004. godine, tada kao HDZ-ovci, nisu bili na strani generala Gotovine, već upravo suprotno.

- Podsjetit ću da se 2004. godine, kada je usvojen Akcijski plan, nismo svi jednako ponašali. Sadašnje uže vodstvo HDSSB-a, koje je tada bilo u HDZ-u nije reagiralo na Akcijski plan. Kada je gospođa Gotovina dobila otpust iz HV, ministar obrane bio je čovjek (Berislav Rončević, op.a.) koji je za sebe rekao da sve što je u životu postigao duguje tadašnjem moćnom čovjeku HDZ-a, a danas vođi HDSSB-a Branimiru Glavašu, koji je 2004., tada kao HDZ-ovac rekao: „Da sam ja na mjestu Gotovine, predao bih se Haagu“. Bitno je kod donošenja ovakve odluke biti čist pred sobom, da se ne prebrišu sve te godine, kada se moglo i drugačije reagirati. Smatramo da je ovo jedan oblik ispravljanja svojih pogrešaka i ovo je bilo važno reći radi mentalne higijene u hrvatskoj politici - rekao je Đapić, što je izazvalo buru nezadovoljstva kod HDSSB-ovih vijećnika, koji su ovakav Đapićev istup nazvali politiziranjem, a onda stali u Glavaševu obranu.

Tako je Karlo Šatvar rekao kako je Glavaš „kada su krenuli progoni generala Gotovine nazvao gospođu Gotovinu i rekao joj da to nema veze s istinskim HDZ-om i da on u tome ne želi sudjelovati. To vam može potvrditi i gospođa Gotovina,“ poručio Šatvar, no dolaskom HDSSB-ovog vijećnika Miljenka Kolobarića za govornicu stvari su se rasplamsale do vrijeđanja na osobnoj razini.

Kolobarić je Đapiću prvo rekao da je licemjer, a potom nastavio.

- Želite se vratiti kao politički mrtvac - započeo je Kolobarić, na što je Đapić iz klupe povikao: „Što ti pričaš?“ tražeći od predsjednika Vijeća Josipa Vrbošića zaštitu, no Kolobarić je nastavio: „Činite to preko generala i vrijeđanja ljudi koji su ostali u ovom gradu i branili ga. Gospodine Đapiću pobjegli ste 91. i vratili pušku HDZ-u,“ govorio je Kolobarić dok je Đapić i dalje iz klupa uzvraćao te mu u jednom trenutku rekao i: „Šta jedeš g….!“, a Kolobarić je u zaključku prozvao Đapića za vrijeđanje „svega što je sveto u Domovinskom ratu,“ nakon čega mu je ovaj replicirao za govornicom.

- Nisam uvrijedio nikoga, nego sam analizirao ponašanje onih koji žele manipulirati osječkom i širom javnosti. Ne moram polagati račune nikome, a od svih nazočnih ovdje ja imam najveći čin. Ovo nije politizacija. Kada je bilo ključno i krucijalno stati iza Gotovine 2004., tada vi niste bili tamo. I u potpunosti ste podržavali sve što je Sanader, nakon što ste mu pomogli u krađi da postane predsjednik HDZ-a, radio oko Haaga i generala Gotovine - rekao je vidno uzbuđeni Đapić, nakon čega su se strasti smirile, a odluka o proglašenju Gotovine i Markača počasnim građanima Osijeka donesena je jednoglasno. No, nakon ovakve rasprave teško je očekivati dolazak generala u Osijek, ako su uopće i planirali doći, sljedeće nedjelje na svečano sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana grada, kada bi im priznanja trebala biti uručena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:17