ZGRADA U ZAGREBU

DAR IZ BANSKIH DVORA Bivše sjedište HRT-a Vlada daruje Židovskoj općini

Uvjet za darovanje jest da se Židovska općina odrekne svih potraživanja na području grada

Ovoga tjedna Vlada bi trebala okončati problem na čije rješavanje zagrebačka Židovska općina čeka već godinama - dodijeliti joj u vlasništvo zgradu u središtu Zagreba kao kompenzaciju za makar dio velike imovine koju je nekoć imućna židovska općina u Zagrebu posjedovala do 1941.

Vlada će, kako neslužbeno doznajemo u Ministarstvu pravosuđa, na ovotjednoj sjednici donijeti odluku da se Židovskoj općini daruje jedna od dviju zgrada u Dežmanovom prolazu, najužem zagrebačkom središtu podno Tuškanca u kojima se do kraja 2012. nalazilo Ministarstvo pravosuđa. Židovskoj Općini bit će dodijeljena zgrada s dvorištem na kućnom broju 6 od oko 2.000 četvornih metara koja se nalazi na parceli od 782 četvorna metra.

Stari dugovi

Ta zgrada, jednako kao i ona na broju 10 dugo je godina bila poznata kao sjedište Hrvatske radio televizije. HRT ih je od 2005. do kraja 2012. za pozamašnu cijenu iznajmljivao Ministarstvu pravosuđa, ali je ta medijska kuća 2013. bez njih ostala jer ih je morala ustupiti državi kao kompenzaciju za nagomilane porezne dugove.

Zgradu u Dežmanovoj 6 vlada će Židovskoj općini dati u formi darovnice, iako je suštinski riječ o kompenzaciji, dakle zamjenskoj imovini. Židovska općina, naime, od države još od početka devedesetih traži povrat zgrade od 3.800 četvornih metara u najužoj zagrebačkoj jezgri, u Amruševoj 8. Zgrada je do 1941. bila sjedište Hebra Qaddisha - židovskog udruženja za skrb bolesnih i siromašnih članovima.

Međutim, atraktivnu zgradu u Amruševoj, u neposrednoj blizini parka Zrinjevac, država je odbila vratiti židovskoj općini uz obrazloženje da Hebra Qaddisha nema pravni kontinuitet od 1945. do 1990. pa po Zakonu o naknadi za oduzetu imovinu nema niti pravo na povrat. I dok je Židovskoj općini odricano pravo na povrat, u vlasništvo atraktivne zgrade u Amruševoj upisala se Udruga koja je njezine prostorije dobila samo na korištenje - Hrvatski zadružni savez.

Zanimljivo je da Hrvatski zadružni savez koji se pod čudnim okolnostima uknjižio kao vlasnik bivše zgrade Hebra Quaddishe u Amruševoje, danas taj prostor uglavnom iznajmljuje.

Što je vraćeno?

Do danas su zagrebačkoj židovskoj općini vraćene tek dvije nekretnine. Prihodima od tih zgrade financira se dio aktivnosti cijele Židovske općine.

Aktualna vlada odlučila je okončati potraživanja zagrebačke židovske općine ugovorom o darovanju zgrade u Dežmanovoj 6. Tim ugovorom zagrebačka židovska općina morala se, kako doznajemo, obavezati da će odustati od svih daljnjih potraživanja za povratom imovine na području grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:39