IDEJA VRDOLJAKA

DARINKO KOSOR: Ne dolazi u obzir da se spoje HSLS i HNS, ali suradnja može kada Vesna Pusić ode

Prije 4 godine predložili smo suradnju HSLS-a, IDS-a i HNS-a, no Vesna Pusić nas je s gnušanjem odbila, kaže čelnik HSLS-a
 Boris Kovačev/EPH

Ideju okupljanja liberalnih političkih stranaka, pokušaj stvaranja “jake građanske opcije” koja bi zamijenila “dosadašnje mahom neuspješne improvizacije s trećim putem” u političku je orbitu, ovih dana u intervjuu Jutarnjem listu ponovno lansirao Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva i jedini kandidat za predsjednika HNS-a. Jaku građansku liberalnu opciju po Vrdoljakovoj zamisli činile bi HNS, HSLS, IDS, ali i Prgometova stranka HRID te još neke srodne stranke i osobe koje Vrdoljak nije decidirano naveo.

Napeti odnosi

Ideja koju Vrdoljak oživljava nije nova. Međutim, nakon napetih i sve kompliciranijih odnosa između HDZ-a i Mosta, sve su češće spekulacije da bi Tomislav Karamarko umjesto Mosta kao koalicijske partnere radije vidio HNS i po mogućnosti IDS. Zato je Vrdoljakov otvoreni poziv na suradnju strankama centra dočekan sa stanovitom pažnjom u političkim krugovima.

Vrdoljak u spomenutom intervjuu nije isključio ni mogućnost da se HSLS pripoji HNS-u jer je HNS “stranka s brojnim članstvom, razvijenom infrastrukturom i dobrim izbornim rezultatima. Bilo bi nam drago da nam se kolege pridruže”, poručio je Vrdoljak, jasno time naznačivši da bi HNS trebala biti stožerna stranka u projektu okupljanja građanskog liberalnog centra.

Važni utemeljitelji

Testirali smo kako na Vrdoljakovu ideju okupljanja liberalnih političkih stranaka reagiraju čelnici tih stranaka.

“Spajanje HSLS-a s HNS-om ne dolazi u obzir jer HSLS je najstarija moderna hrvatska stranka, osnovani smo prije HDZ-a. Ni jedna stranka nema takve utemeljitelje kao što su Vlado Gotovac, Dražen Budiša, Velimir Terzić. Međutim, moguće je ono što je HSLS predlagao HNS-u još prije četiri godine, a ta je stranka, točnije, Vesna Pusić, s gnušanjem odbila - suradnja triju stranaka, članica Europske liberalne demokratske stranke: HSLS- a, HNS-a i IDS-a. Da bi se to dogodilo, HNS mora ispuniti neke uvjete - postati liberalna, a ne lijeva stranka kao što je sada.” Tako je na Vrdoljakovu ponudu za okupljanjem stranaka građanskog centra reagirao predsjednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije Darinko Kosor.

Iako rezolutno odbacuje mogućnost pripajanja HNS-u, Kosor ističe da je spreman na suradnju s tom strankom kad s njezinog čela ode Vesna Pusić. No, podsjeća da je uvjet za suradnju jasno političko profiliranje HNS-a. “Zahvaljujući Vesni Pusić”, tvrdi Kosor, “HNS je ljeviji i od SDP-a, a ako se nakon skore promjene stranačkog vodstva HNS ne odmakne od ljevice i ne profilira kao liberalna stanka, onda suradnja s nama nije moguća”.

HNS i HSLS, tvrdi Kosor, mogu uspostaviti dogovor o suradnji već na sljedećim lokalnim izborima jer su te dvije stanke već sad na četvrtom i petom mjestu po broju lokalnih vijećnika.

Jagoda na torti

Na pitanje je li moguće koalicijsko preslagivanje u sadašnjem Saboru, odnosno da se HNS sa svojih devet zastupnika, HRID s dvoje i IDS s tri zastupnika uđu u koaliciju s Domoljubnom koalicijom te istisnu Most, Darinko Kosor kaže: “Ne vjerujem ni u kakve prevrate u Saboru. Koaliranje nije samo matematika nego i pitanje odgovornosti stranaka prema vlastitim biračima. Kad je posrijedi buduća međusobna suradnja liberalnih stranaka, ništa se neće dogoditi za mjesec dana ili šest mjeseci”. Suradnju s IDS-om Kosor ne isključuje, a vezano uz Vrdoljakov poziv novoformiranoj stranci HRID da se uključi u projekt okrupnjavanja liberalnog centra, Kosor Kaže: “Drago (Prgomet op.a.) je kao jagoda na torti, on je drag, urbani dečko, svima simpatičan, ali pitanje je postoji li HRID kao stranka”.

Lokalni izbori

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže da je o ideji okupljanja liberalnih stranka dosad mogao čitati samo u novinama jer mu se nitko iz HNS-a nije izravno obratio s takvom inicijativom. “Bez konkretnog prijedloga teško je komentirati”, kaže Miletić i dodaje “sve ovisi o tome što Vrdoljak podrazumijeva pod idejom okupljanja liberalnih stranaka. Ako je to približavanje desnim strankama, za nas je to neprihvatljivo, a ako to okupljanje znači put ka fiskalnoj i drugoj decentralizaciji države, za IDS je to poželjno i prihvatljivo”. Čelnik IDS-a ističe da je njegova stranka s HNS-om u članstvu Europske liberalne demokratske stranke, a surađivale su na prošlim lokalnim izborima i spremni su i na budućim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:05