TERITORIJALNI USTROJ

Darinko Kosor: 'Ukinuti županije i podijeliti Hrvatsku na 6 regija'

 Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor predstavio je danas prijedlog izmjena Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i prijedlog promjena teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske te najavio da će ih uputiti Ministarstvu uprave i svim drugim političkim stranakama kako bi se popravilo zborno zakonodavstvo.

Prijedlogom promjena teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske predlaže se ukidanje županija i podjela Hrvatske na šest regija, rekao je Kosor na konferenciji za novinare.

Ocijenio je sadašnji ustroj neprirodnim osobito u slučaju grada Zagreba koji je podijeljen na četiri izborne jedinice, a u pojedinim je razlika u broju birača i do 100.000. "Nismo zadovoljni kozmetičkim izmjenama koje predlaže ministar uprave Arsen Bauk i smatramo da treba raditi na novom ustroju i imamo pet konkretnih prijedloga", istaknuo je Kosor.

Predlažemo šest izbornih jedinica na način da Dalmacija obuhvaća četiri županije - Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku.

Druga izborna jednica obuhvaćala bi Istru, Primorsko-goransku županiju i Ličko-senjsku, treću bi činile središnja Hrvatska, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka i Karlovačka županija.

Grad Zagreb bio bi jedinstvena izborna jedinica, pojasnio je Kosor.

Izborna jedinica sjeverozapadna Hrvatska obuhvaćala bi Varaždinsku, Međimursku, Krapinsko-zagorsku i Koprivničko-križevačku županiju.

Izborna jedinica Slavonija obuhvaćala bi pet slavonskih županija Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku.

Predlažu također da se u svakoj izbornoj jedinici bira broj zastupnika razmjerno broju stanovnika, kako bi svaki glas imao približno jednaku težinu. Snižavanjem izbornog praga na četiri posto smanjilo bi se "propadanje glasova" koje je sada i do 25 posto, rekao je Kosor upozorivši da je od 140 saborskih zastupnika u Sabor 40 ušlo prema d'Hondtovoj metodi, odnosno pribrajanjem "palih glasova". To znači da ih je u Sabor samo 100 ušlo ne temelju glasova koje su dobile njihove liste i to je strašna činjenica, drži Kosor.

Prema njegovim riječima snižavanjem praga prepolovio se broj "propalih glasova" i to bi bilo pravednije, jer bi u Saboru bilo zastupljeno puno više lista. Poluotvorenim listama smanjio bi se utjecaj predsjednika stranaka i osnažila demokracija i uloga birača, rekao je Kosor.

Podsjetio je kako su 2015. parlamentarni izbori, a 2017. lokalni, pa bi se već na parlamentarnim mogao testirati novi ustroj i promijeniti na lokalne izbore. Promjene predlažemo sada, jer se u izbornoj godini ne može mijenjati izborno zakonodavstvo, dodao je predsjednik HSLS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:46