StoryEditor
MINISTAR GOSPODARSTVA

DARKO HORVAT 'Na mjestu ministra dočekalo me spaljeno gospodarstvo, zato smo imali nešto sporiji rast. Uhićenje Rimac? Dijelom će naštetiti HDZ-u'

Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost Novog dana na televiziji N1. Komentirao je uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.

Na pitanje hoće li HDZ-u nova afera naštetiti kaže: - Ona će dijelom HDZ-u naštetiti, ali poveznice ili kolektivne odgovornosti nema, HDZ i ključni ljudi su odmah poručili da je nulta stopa tolerancije prema korupciji bila posljednih godina i da će biti i u novoj Vladi.

Vezano za uhićenja kaže da je Ministarstvo gospodarstva sve dokumente vezano za vjetrolektrane spremno dostaviti, ali da njegovo ministarstvo s tim nema veze i da će to raspetljati institucije u koje ima povjerenje.

Na pitanje o stanju u pravosuđu kaže da kao službenik izvršne vlasti nije u poziciji komentirati te institucije, ali da može reći da ima puno povjerenje u institucije.

Nije dao jasan odgovor što misli o prijedlogu udruge Glas poduzetnika da optuženi dužnosnici nemaju pravo na plaću 6+6.

Kaže da su neki prijedlozi udruge bili dobri, ali dodao da su neki njihovi članovi sada u politici. Dobre inicijative su, ističe, prihvatili.

Misli da netko tko je pravomoćno osuđen ne bi trebao primati sredstva iz državnog proračuna. - Kada je netko pravomoćno osuđen, nakon toga slijedi kazna, rekao je.

Bržu dinamiku zdravog gospodarskog rasta smatra ključnom. Kaže da ga je dočekalo spaljeno hrvatsko gospodarstvo pa naveo primjere Agrokora, brodogradilišta i Đure Đakovića. Zbog toga, smatra, gospodarski rast je bio nešto sporiji.

Na pitanje brine li ga jesen i mogući novi val epidemije koronavirusa odgovorio je da će problema biti jer je 2020. specifična. Zato, kaže, pripremaju financijske injekcije za gospodarstvo i neće dozvoliti da se ponovi kriza iz 2008.

- Nikoga nećemo ostaviti na cjedilu, ni radnika ni poduzetnika, komentirao je ministar situaciju u sektoru turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:19