MINISTAR GOSPODARSTVA

DARKO HORVAT O VLADINIM MJERAMA POMOĆI 'Tko isplati dividendu i vara, morat će taj novac vratiti'

Darko Horvat
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat u gostovanju na N1 televiziji je govorio o gospodarskoj situaciji, nadolazećim izborima i situaciji koja bi se mogla dogoditi na jesen.

Kada je riječ o izborima, Horvat kaže da smo u izbornoj godini pa nije važno kada su izbori, već je bitno da se oni održe i da je epidemiološka situacija dobra.

Osvrnuo se i na izazove s kojima se u svom mandatu susreo.

'Korona je specifična situacija, svi smo u istim problemima, a mi smo se najbolje othrvali u Europi. Siguran sam da ćemo uz ovih 7, 8 ili 9 posto projekcije pada i određeni broj sačuvanih radnih mjesta i firmi kroz akcelerator i europskog novca, stvoriti dobre pretpostavke da se brže oporavljamo', rekao je Horvat.

Turistička sezona, kaže ministar, sigurno neće biti onakva na kakvu smo navikli, no ističe da nismo jedini u takvoj situaciji.

Upitan o tome kako će tehnička vlada isplaćivati potpore gospodarstvu, Horvat kaže:

'Mi imamo legitimitet za sve što je u proračunu, imamo i europskog novca, a tražimo jeftine instrumente za zaduživanje. Mjere su 3 plus 3 mjeseca, druga tri mjeseca možda pod drugačijim okolnostima, možda pod strožim pravilima. Bit će vjerojatno poteškoća, ali uvijek govorim, moramo biti i odgovorni i oprezni i pažljivi', kaže Horvat i dodaje da očekuje novi optimizam i puno bolju sezonu 2021. godine. Rekao je i da je siguran da će do kraja godine postojati i cjepivo za koronavirus.

Rekao je da će do kraja mjeseca biti isplaćena sredstva za pomoć u isplati plaća za travanj.

'Počinju isplate za četvrti mjesec, radi se i na monitoringu da oni koji žele zloupotrijebiti, da ih spriječimo. Bit će modifikacija mjera i kontrole će biti i kod plaća i kod kredita. Dok su korisnici vladinih mjera, svi su potpisali izjavu da neće otpuštati. Dali smo im povjerenje, kontrolu ćemo uskoro predstaviti hrvatskoj javnosti, i kroz aktivnosti porezne uprave, nećemo dozvoliti da se kompromitira povjerenje', kaže Horvat.

Ipak, kad mjere isteknu, mogući su i otkazi, no Horvat kaže da ne želi donositi takve zaključke jer se gospodarstvo vraća u normalu, a dozvoljava se rad svim sektorima.

Mjesta za isplatu dividendi nema, kaže Horvat i dodaje da bi svi trebali biti solidarni zbog održavanja likvidnosti dok država dijeli proračunski novac.

'Ako molba ne upali, oni koji su varali, morat će taj novac vratiti', kaže Horvat za N1.

Obrađeno je više od 1000 od ukupno 5200 zahtjeva za kreditima koje je primio HAMAG BICRO. Horvat ističe da je potrebno učiniti razliku između parafiskalnih nameta i neporeznih davanja.

'91 posto je neporeznih davanja, parafiskalnih 9 posto. Iznose 8,7 milijardi, a milijardu smo već rasteretili', kaže Horvat.

Ukinuta je obaveza članstva u komorama do druge navršene godine obrta ili poduzeća.

Osvrnuo se i na neradnu nedjelju, rekavši da je sada to tako zbog epidemiološke situacije, no postoji plan za nakon izbora.

'Mi smo snimali fiskalne pojave tokom 2019, nedjelja je trgovinski najneaktivniji dan. U normalno vrijeme kad ne bude prijetnji virusa, vrijeme je da reguliramo rad nedjeljom i blagdanima uz visok stupanj konsenzusa HUP-a i sindikata. U prijedlogu Zakona, 12 do 14 nedjelja mogle bi biti radne, ostalo slobodne. Ali ne želimo to sada kompromitirati u izborno vrijeme, treba nam visoka faza konsenzusa, nakon izbora bit će zakon brzo u javnoj raspravi', kaže Horvat za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:32