STRAŠAN ZLOČIN

Darko je nožem i sjekirom napao bivšu suprugu, pokušao joj odrubiti glavu, dobio 25 godina zatvora

Darko Adžam ubijenu Jasnu i prije je učestalo vrijeđao, uhodio i prijetio joj, zbog čega je bio prijavljivan za obiteljsko nasilje

mjesto ubojstva u Galižani

 Goran Sebelic/CROPIX

Vrhovni sud RH odbio je i u trećem stupnju žalbu Darku Adžamu (62) kojemu je tako postala pravomoćna presuda na 25 godina zatvora za teško ubojstvo bivše supruge.

Adžam je proglašen krivim da je u studenome 2020. godine u njihovoj obiteljskoj kući u Galižani ubio bivšu suprugu Jasnu Adžam (54). Oni su i dalje živjeli u istoj kući, odnosno on je živio u pomoćnom objektu i imao sudsku mjeru zabrane približavanja bivšoj supruzi. Naime, Adžam ju je učestalo vrijeđao, uhodio i prijetio joj, zbog čega je bio prijavljivan za obiteljsko nasilje. Kritičnoga dana napao ju je nožem i sjekirom. Prema optužbi, pokušao joj je s leđa odrubiti glavu. Zadao joj je 14 udaraca nožem i sjekirom te joj tako nanio smrtonosne ozljede. Nakon tog stravičnog zločina pokušao je izvršiti samoubojstvo, ali je preživio zahvaljujući intervenciji liječnika.

Adžam je nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Puli osuđen za teško ubojstvo na kaznu dugotrajnog zatvora od 25 godina. Njegovu žalbu na tu presudu odbio je kao neosnovanu Visoki kazneni sud RH, nakon čega se Adžam žalio i Vrhovnom sudu. Sad je i ta žalba obijena kao neosnovana.

Uz kaznu je optuženiku izrečena i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine.

"Vrhovni sud u trećem stupnju ocijenio je da je prilikom donošenja drugostupanjske odluke Visoki kazneni sud Republike Hrvatske osnovano zaključio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da je optuženik počinio kazneno djelo za koje se teretio. Pravilno su utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Kao olakotne okolnosti optuženiku je cijenjena smanjenja ubrojivost u vrijeme počinjenja djela te narušeno zdravlje jer boluje od kronične upale gušterače i šećerne bolesti.

Otegotnim je cijenjena iskazana upornost pri počinjenju djela. Žrtva je zadobila brojne ozljede te ozljedu koja predstavlja pokušaj dekapitacije žrtve u njezinu domu. Optuženik je agresivno i bešćutno ubio blisku osobu, bivšu suprugu koju je već prije zlostavljao i prema kojoj se i prije nasilnički ponašao. Djelo je počinio u vrijeme trajanja roka provjeravanja iz druge osuđujuće presude. Izigrao je povjerenje žrtve koja mu je omogućila stanovanje u njezinu domu s obzirom na to da je nakon rastave braka praktično bio beskućnik i ostao živjeti s bivšom suprugom. Cijenjen je i način počinjenja djela jer je žrtvi prišao s leđa sjekirom i nožem. Postupanje optuženika nadilazi način počinjenja nužan za ostvarenje kaznenog djela teškog ubojstva. Obitelj žrtve teško je pogođena, posebno kći koja je sa žrtvom živjela u istoj kući te sin i unuci.

Odmjerena kazna dugotrajnog zatvora odgovara težini kaznenog djela i posljedicama kao i pogibeljnosti djela. Izrečenom kaznom izražava se jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenih djela, utječe na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utječe i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja", priopćeno je s Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15