UBOJSTVO KRISTINE KRUPLJAN

DAVID KOMŠIĆ JAVIO SE IZ LEPOGLAVE 'Žao mi je, ne prođe ni dan da je se ne sjetim, ali ja sam još kao dijete imao psihičkih poteškoća'

 
David Komšić
 CROPIX

Vrhovni sud danas je odlučivao o žalbi na presudu za ubojstvo 19-godišnje Kristine Krupljan koju je 22. veljače 2017. godine ubio David Komšić zadavši joj 88 uboda nožem.

Komšić je za taj zločin osuđen na 30 godina zatvora. Na tu kaznu burno su reagirali Davidovi roditelji koji su napustili sudnicu uz komentar: "Osudili ste dijete zato jer je iz Bosne!".

Ovisno o ocjeni Vrhovnog suda, sud može potvrditi već izrečene kazne, povećati ih ili smanjiti, ili ukoliko je ustanovio da je tijekom postupka nisu pravilno ustanovljene sve činjenice odrediti nova suđenja pred istim ili izmijenjenim sudskim vijećem.

Komšić se na raspravu o žalbama javio videolinkom iz kaznionice u Lepoglavi. Slušao je sat vremena dok je sutkinja obrazlagala presudu nepomično gledajući u pod, a nakon toga se on obratio sudskom vijeću, prenosi 24 sata.

- Poštovani sude, ja sam odmah kad sam došao sebi i shvatio što sam napravio zatražio oca da me vozi u policiju gdje sam sve priznao, a to sam i ponovio na Odvjetništvu i rekao da mi je žao i da se kajem zbog toga što sam učinio. Još kao dijete sam imao psihičkih teškoća koje su utvrđene. Zbog toga sam se liječio u BiH. Ja sam o tome govorio i sudskim vještacima, međutim sud tome nije pridao nikakvu važnost. U tom momentu kad sam to počinio, nisam imao ni 20 godina. Žao mi je, žao mi je obitelji pokojne Kristine, svoje obitelji koja također nosi posljedice. Žao mi je što sam Kristini i njezinom djetetu oduzeo pravo na život. S njom sam proveo pet najljepših godina svog života. Ne prođe ni dan da je se ne sjetim. Sjetim je se svakog jutra, svakog dana i svake večeri prije nego idem spavati. Kad god čujem pjesmu koju smo voljeli ili se sjetim filma koji smo gledali zajedno, dao bih svoj život da vratim njen - rekao je Komšić i dodao da bi i njoj htio poručiti koliko se srami i kaje zbog svega.

Odluka Vrhovnog suda očekuje se kroz mjesec dana i ona će biti dostavljena pisanim putem.

Ispred zgrade Vrhovnog suda novinarima se obratila Kristinina majka Vesna Krupljan.

- Trebao je izraziti žaljenje kada je krenuo postupak a ne danas, to mi ništa znači. Trebao je odmah izjaviti da se kaje što ju je ubo 88 puta. Kao da ništa nije rekao, nije trebao ništa reći, poručila je.

Vesna Krupljan očekuje dugotrajan zatvor za Komšića.

- Očekujem da mu povise kaznu ili da mu daju dugotrajan zatvor, samo da mu ne smanje. On više nije da izađe iz Lepoglave niti da živi. Strah me da mu smanje kaznu, on je bio ubrojiv, nije se liječio u Bosni. Njegova teta mi je došla dan prije sahrane i rekla mi je da je govorila bratu da ga vodi na liječenje. Nije bio na nikakvom liječenju. Oni hoće igrati na kartu da je bio neubrojiv. Bio je dobro ubrojiv kada je doma uzeo kuhinjski nož. Što nisu išli istraživati taj nož, što nisu došli kod mene doma da vide da ja takav nož doma nemam, rekla je Kristinina majka.

- Teško je čekati još mjesec dana da se vidi koja će biti odluka, vidjet ćemo, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:48