SJEDNICA

DAVOR BERNARDIĆ DOBIO PREMOĆNU VEĆINU NA GLAVNOM ODBORU Uz samo četiri suzdržana glasa svi su glasali za njegov ostanak na čelu SDP-a

 
 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 19:07 Mirando Mrsić obratio se novinarima nakon što mu je Glavni odbor izrekao opomenu.

- Sve što sam radio i što radim u interesu je SDP-a. Želim da SDP sluša građane i da njihovi problemi budu u fokusu rada naše stranke. Želim da SDP bude bolja stranka koja će i Hrvatsku činiti boljom. Želim SDP koji uključuje a ne isključuje! I dalje ću biti fokusiran na probleme građana i raditi kao i do sada. Kao i do sada fokusirati ću se na te ciljeve, rekao je Mrsić.

Mrsić nije htio odgovoriti na novinarski upit hoće li i dalje kritizirati rad predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

-----------------

18:23 Milanka Opačić i Mirando Mrsić, koji su zadnjih tjedana svojim istupima iskazali najveće neslaganje s vođenjem stranke, ipak neće biti izbačeni iz SDP-a. Glavni odbor stranke potvrdio je prijedlog Predsjedništva da im se izreče opomena.

Izrečena im je opomena pred isključenje zbog štete koju su svojim javnim istupima nanijeli stranci, izvijestio je novinare nakon osmosatne sjednice Glavnog odbora njegov predsjednik Erik Fabijanić.

Glavni odbor je tako potvrdio odluku za koju je na sjednici Predsjedništva glasalo 13 članova, a sudržani su bili Vedran Babić, Bojan Glavašević i Peđa Grbin.

Fabijanić je također rekao da je Glavni odbor zaključeno da ubuduće tolerancija po tom pitanju bude puno manja.

-----------------

14:55 Davor Bernardić potvrđen je kao predsjednik SDP-a. Glavni odbor izglasao mu je povjerenje sa samo 4 suzdržana glasa, a svi ostali bili su za njegov ostanak na čelu stranke.

Glasanju je prethodilo više od četiri sata rasprave tijekom koje se najmanje govorilo o Bernardiću i tome kako on vodi stranku, a više o tome kako ne funkcionira Klub zastupnika SDP-a.

Bilo je i kritike na javno problematiziranje događaja u stranci pa se tako Bernardić pojavio s buntom novinskih članaka u kojima ga napadaju neimenovani izvori.

Neposredno nakon što mu je izglasano povjerenje Bernardić je izašao pred novinare i dao izjavu u kojoj je naveo kako je dobio jednoglasnu podršku Glavnog odbora i kazao da je SDP stabilna i jaka stranka i jedina alternativa muljažom i kriminalom opterećenoj vlasti.

Na pitanja je li glasanje bilo javno ili tajno odgovorio je da nitko nije tražio da se glasa tajno.

O tome što ovo znači za njegove kritičare unutar stranke Bernardić je odgovorio da treba pitati njih.

- Ja sam devet mjeseci pružao ruku i zamalo sam ostao bez nje - rekao je predsjednik SDP-a i vrlo izričito poručio kako će se ubuduće o unutarstranačkim stvarima raspravljati unutar stranke, a politika SDP-a neće se voditi javno.

Bernardić se ponovo vratio na kritiku vlasti, ponovio da će se inzistirati na povjerenstvu za Agrokor i kazao da je na djelu podjela plijena između koalicijskih partnera HDZ-a i SDP-a. Ističući kako je njihov stranački kadar postavljen u javna poduzeća, šef SDP-a je optužio Andreja Plenkovića da dijeli plijen.

--------------------------

10:55 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u subotu da SDP inzistira na osnivanju istražnoga povjerenstva o Agrokoru istaknuvši kako, ako postoji i malo istine u iznesenim optužbama na račun vlade i premijera Andreja Plenkovića, oni moraju otići.

- SDP inzistira na istini o Agrokoru, SDP inzistira na formiranju istražnoga povjerenstva o Agrokoru koji će rasvjetliti istinu o njemu, SDP inzistira da na istražno povjerenstvo dođu premijer Andrej Plenković i Ivica Todorić i objasne što su radili na tajnim noćnim sastancima u Vladi, istaknuo je Bernardić na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a.

Ponovno je pozvao Plenkovića da što prije osnuju povjerenstvo za Agrokor jer je to, smatra, tvrtka koja svojim dugovima ugrožava svako peto radno mjesto u Hrvatskoj.

- To je slučaj koji sliči na brakorazvodnu parnicu HDZ-a i Todorića koji su godinama hranili tu neman, a sada dugovi te nemani prijete da progutaju cijelu Hrvatsku. To im ne smijemo dopustiti, rekao je.

Bernardić je naglasio i da, ako postoji i malo istine u navodima i iznesenim optužbama na račun Plenkovićeve vlade, ta vlada i Plenković moraju otići.

- Vlada i Plenković, kojega su dosada krasili neodlučnost, nečinjenje i odgađanje, dobili su optužbe za muljažu i kriminal. I to ozbiljne optužbe, ustvrdio je.

Istaknuo je da Hrvatskoj moraju objasniti tko je pisao "lex Agrokor", je li onaj tko ga je pisao u vezi s nekim od članova Vlade ili premijerom Plenkovićem osobno. Naglasio je i da je SDP odgovoran da nikada ne poklekne pred razotkrivanjem kriminala i korupcije i uvijek inzistiraju na istini.

Predsjednik SDP-a rekao je i da, za razliku od pola Plenkovićeve vlade, nije sudjelovao u pretvorbi i privatizaciji i podjeli 'plijena', poručivši kako i ovih dana Plenković zajedno s svojim koalicijskim partnerima - dijeli plijen.

Predsjednik SDP-a poručio je članovima Glavnog odbora da na sjednici žele proanalizirati situaciju kako bi krenuli put jačega i boljega SDP-a, jer samo jak SDP, ustvrdio je, zemlji može vratiti nadu i dostojanstvo, kao što je to i učinio do sada dva puta.

Bernardić želi jak SDP koji, uz ostalo, neće ustuknuti kada dođe do podmetanja, koji se bori za sve ljude u Hrvatskoj, koji potplaćenim radnicima omogućuje da imaju minimalnu plaću na razini 60 posto prosječne plaće, svim roditeljima dostupnost dječjih vrtića, bolje i kvalitetnije školovanje te koji starijima i nemoćnima omogućava dostojanstvo u starijoj životnoj dobi.

Istaknuo je i da SDP u Hrvatskoj svima želi omogućiti pravo na izbor karijere, fakulteta i pravo na izbor životnog partnera, a ne da nam vlada gura ovakav obiteljski zakon "koji nas gura u 15. stoljeće".

Pozvao je članove Glavnog odbora da demonstriraju kako je SDP jedina alternativa koja može voditi Hrvatsku i da pokažu da zemlja zaslužuje ići naprijedradom i poštenjem.

Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Pedja Grbin.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Peđa Grbin
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Franko Vidović, Domagoj Hajduković, Predrag Matić, Ivo Jelušić
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Davor Bernardic, predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Davor Bernardić
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Zlatko Komadina i Davor Bernardic, predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Zlatko Komadina i Davor Bernardić
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Davor Bernardic, predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Davor Bernardić
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Bojan Glavasevic i Pedja Grbin.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Bojan Glavašević i Peđa Grbin
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Biljana Borzan i Davor Bernardic, predsjednik SDP-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Biljana Borzan i Davor Bernardić
Zagreb, 300917. 
Iblerov trg.
Sjednica glavnog odbora SDP-a.
Na fotografiji: Davor Bernardic, predsjednik SDP-a Arsen Bauk i Sinisa Hajdas Doncic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Davor Bernardić, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk

--------------------------

Glavni odbor SDP-a u subotu će u 10 sati glasati o povjerenju predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, koji je ranije dobio povjerenje članova Predsjedništva SDP-a.

Bernardić je u utorak na sjednici Predsjedništva dobio jednoglasno povjerenje, osim Bojana Glavaševića i potpredsjednika stranke Peđe Grbina koji su se izuzeli od glasanja. Tada je Bernardić potvrdio da će u subotu tražiti povjerenje i od članova stranačkoga Glavnog odbora, a što će biti i prva točka sjednice.

Nakon što Bernardić dobije ili ne povjerenje članova Glavnog odbora, raspravljat će se o aktualnoj političkoj situaciji te o potvrđivanju odluka stranačkog Predsjedništva koje je prije nekoliko dana donijelo jedinstven zaključak da su Mirando Mrsić i Milanka Opačić svojim neprimjerenim istupima nanijeli štetu stranci i izazvali destrukciju, a o eventualnim sankcijama će odlučivati na svojoj idućoj sjednici.

Članovi Glavnog odbora raspravljat će i o točki dnevnog reda "zahtjev za davanje ostavke na zastupničku dužnost", što se, kako je pojasnio predsjednik toga Odbora Erik Fabijanić, odnosi na članak SDP-ova Statuta u kojem piše da "ako zastupnik/zastupnica u Hrvatskom saboru krši Program SDP-a ili tijekom mandata prijeđe u drugu stranku, Glavni odbor ga/ju isključuje iz SDP-a i traži da podnese ostavku na zastupničku dužnost".

Uoči sjednice, Bernardić je posjetio grob bivšeg SDP-ovog predsjednika Sabora, Borisa Šprema.

- Danas je dan kada se s posebnim pijetetom sjećamo Borisa Šprema, mog prijatelja i čovjeka koji je djelima služio svim građanima Republike Hrvatske i čovjeka koji nas je prerano napustio. Naš prvi predsjednik Ivica Račan je čovjek koji je najzaslužniji za demokratske promjene Hrvatske i da danas živimo u društvu koje je bolje od onog u kojem je on živio. Naša zadaća kao socijaldemokrata je da ostvarimo društvo jednakih mogućnosti za sve i da ispravimo nepravde koje vidimo u zadnje vrijeme i društvene nejednakosti, rekao je Bernardić na Mirogoju gdje je vrh stranke osim na Špremov gob položio cvijeće i na grob Ivice Račana.

Na pitanje kako bi Šprem i Račan riješili probleme unutar stranke Bernardić je odgovorio:

- Oni bi kao i uvijek stranačke probleme riješili unutar stranke. Hoće li biti tajno ili javno glasanje, odlučit će članovi SDP-a. Oni imaju svoju glavu i nitko im ne može nametnuti niti mišljenje, niti stav, izjavio je, kako ga je citirala televizija N1.

Potpredsjednik stranke Peđa Grbin, jedan od onih koji nisu štedjeli riječi kritike na stanje u SDP-u, također je položio cvijeće na Špremov grob te se pozdravio i rukovao s Bernardićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:18