NOVI PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE NE KRIJE AMBICIJE

Davor Bernardić: Ja želim voditi Zagreb. Bandiću je istekao rok

ZAGREB - Davor Bernardić novi je predsjednik Gradske skupštine Zagreba. Na tome je mjestu naslijedio sadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora, Borisa Šprema. Ujedno je i predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a.

S jednim od najmoćnijih SDP-ovaca razgovarali smo o njegovim ambicijama, prvim potezima nove Vlade i odnosima sa stranačkim kolegama.

Koji su vaši prvi potezi na mjestu predsjednika zagrebačke Skupštine?

- Nastavit ćemo sve što je dobro i po mogućnosti unaprijediti naš posao. Otvorit ćemo vrata Skupštine svim Zagrepčanima. Naložio sam da se ispitaju mogućnosti otvaranja ureda i organizacije dežurstava gdje će zastupnici moći primati građane i uvažiti njihove primjedbe i prijedloge. Naš najvažniji posao u godinu dana do lokalnih izbora jest pokušaj stvaranja atmosfere u javnosti o potrebi za svježim idejama i novom energijom u zagrebačkom prostoru.

Hoće li u Klubu zastupnika SDP-a odlaskom Borisa Šprema i Miranda Mrsića biti većeg jedinstva? Činilo se da ste se često razilazili u mišljenju pri donošenju odluka važnih za Zagreb.

- U SDP-u ne razmišljaju svi isto. To je snaga i prednost naše stranke. No, kada se definira zajednički stav, očekuje se da se taj stav poštuje bez fige u džepu jer je to u interesu građana i Grada, ali i stranke. A ja u Skupštini neću tražiti pokornost, nego lojalnost.

Citira premijera

Citirate premijera Zorana Milanovića?

- Apsolutno. I nadam se da će na taj način klub nastaviti funkcionirati.

Je li usvojeni proračun Grada Zagreba dobar ili loš? Je li na kraju postignut džentlmenski dogovor gradonačelnika Milana Bandića i SDP-a?

- Osobno nisam za odgađanje problema. Ako nemate razvojnu koncepciju kako povećati prihode, onda je sigurno da se oni neće povećati sami od sebe. Zajednički smo se dogovorili u Klubu da mijenjati zakone zbog jednog čovjeka ne smije biti praksa u Hrvatskoj i da je godinu dana prije izbora neučinkovito i neodgovorno trošiti novac poreznih obveznika.

Znači li to da u Zagrebu neće biti prijevremenih lokalnih izbora?

- Prema sadašnjem Zakonu o referendumu, ta je mogućnost definitivno uklonjena.

Hoćete li se kandidirati za gradonačelnika na lokalnim izborima 2013. godine? Zašto mislite da biste bili dobar kandidat? Što biste iz temelja mijenjali ako biste postali gradonačelnik?

- Da, kandidirat ću se za gradonačelnika ako mi zagrebački SDP da povjerenje. Moja je glavna ideja otvoriti prostor novim idejama - premalo koristimo ljudske potencijale. Grad mora početi djelovati sinergijski u odnosu s građanima.

U širokim europskim pojmovima možemo reći da smo zaostali. Zato želim da sva kreativnost, nove ideje i energija pridonesu boljem funkcioniranju grada i da od Zagreba napravimo najrazvijeniji grad južno od Beča. Pogledajte samo velike projekte koji su stari već 20 godina, a nisu realizirani: Zagreb na Savi, denivelacija željeznice...

Dugo surađujete s gradonačelnikom Bandićem. Možete li ocijeniti ima li u nekim njegovim postupcima, a svjedočili smo brojnim aferama, elemenata kaznene odgovornosti?

- Nije na meni da to ocjenjujem, niti se bilo koji odgovorni čovjek može baviti poslom nekoga drugog.

Koje je vaše mišljenje o gradonačelniku?

- Svatko ima svoje vrijeme i rok trajanja.

Mislite li da je njegov rok prošao?

- Da.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:58