‘OVO JE PREVAŽNO‘

Davor Božinović ispričao kako je dogovoren dolazak predstavnika Srba na obljetnicu Oluje u Knin

‘Kad bi netko mislio što i Vučić, sigurno bismo bili na marginama‘, komentirao je ministar negodovanje predsjednika Srbije
Davor Božinović
 Luka Gerlanc/CROPIX

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović za RTL je objasnio kako je došlo do povijesnog dogovora da na ovogodišnju proslavu Oluje u Knin dođe i predstavnik Srba Boris Milošević.

- Ne bih rekao da je nešto tome presudilo, ali sigurno je u ovom razvoju situacije do toga dovela politika Vlade Republike Hrvatske. To je već četiri godine mandata u kojem smo sigurno napravili dobre stvari za Hrvatsku i nastavit ćemo u tom smjeru - izjavio je Božinović.

Otkrio je i kako se pregovaralo sa SDSS-om i je li odlazak hrvatskog predstavnika u Grubore bio uvjet za dolazak Srba u Knin.

- Ovo su prevažni događaji da bismo postavljali uvjete. Kroz posljednje četiri godine vodili smo teme vezane uz Domovinski rat, vodili smo i druge, vodit ćemo i dalje. Tomo Medved ići će na mjesto gdje su poginuli civili, ne samo kao potpredsjednik Vlade i ministar branitelja.

Zašto baš ministar Medved u Gruborima, zašto ne vi, pitali su ga.

"Nema inzistiranja. To su razgovori ozbiljnih ljudi koji žele dobro ovoj zemlji".

Komentirao je i izjave Aleksandra Vučića za kojega je Oluja i dalje etničko čišćenje.

- Hrvatska je demokratska država, koja je ostvarila sve svoje nacionalne ciljeve, oslobodila teritorij od agresije koja se vodila iz Beograda. Postala je NATO i EU članica te sigurno da kad bi netko mislio što i Vučić, sigurno bismo bili na marginama, a ne upravo završili predsjedanje Vijećem EU - rekao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade.

S obzirom da Milorad Pupovac neće biti u Kninu, u programu RTL-a pitali su ga hoće li onda biti u Rači, gdje se ove godine u Srbiji održava komemoracija za žrtve Oluje.

"To je pitanje za njega, nismo o tome razgovarali".

Što ako ode, hoće li to izazvati probleme, glasilo je sljedeće pitanje.

"Bitno je da svi koji se krećemo raznim putevima da se na njima susretnemo, a ne da se razdvajamo. Ne znam hoće li biti problem njegov odlazak u Raču".

Božinović se osvrnuo i na sigurnosne procjene proslave u Kninu.

- Kao svih ovih dana i mjeseci u Hrvatskoj, proslava će proći uz striktne epidemiološke mjere. Dakle i ta obljetnica, kao i sve, morat će se prilagoditi okolnostima, ali siguran sam da će organizacija biti na visini kao i dosad.

Hoće li ovo biti nastavak poruke Ante Gotovine, da se okrenemo budućnosti?

- To ćemo vidjeti, general Gotovina davao je konzistentne poruke na tom tragu i mislim da Hrvatska sa svime što radi ima svoju budućnost.

Na pitanje je li Gotovina sudjelovao u pregovorima i dogovorima, ministar je odgovorio: "Nisam ga vidio, ali on ima prepoznatljive političke stavove".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:05