MINISTAR POLICIJE

DAVOR BOŽINOVIĆ O PREMJEŠTANJU PLOČE S USTAŠKIM POZDRAVOM 'Ovo je prva faza, moguće je da u drugoj poklič nestane s grba HOS-a'

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je dao kratki intervju RTL televiziji u kojem je komentirao kako će se Vlada u budućnosti postaviti po pitanju sporne ploče koja je izmještena iz Jasenovca i ustaškog pokliča 'Za dom spremni'.

Na pitanje novinarke RTL-a znači li današnja odluka znači da se sporni pozdrav 'Za dom spremni' može koristiti svugdje osim u Jasenovcu, ministar je odgovorio:

- Ako ste dobro slušali predsjednika Vlade danas, to ne znači to što ste upravo rekli. On je rekao da je ovo prva od dvije faze. Danas ploča više nije u Jasenovcu, a u drugoj fazi slijedi sveobuhvatno rješenje ovog pitanja.

Novinarka je potom upitala ministra možemo li u toj drugoj fazi očekivati da sporni pozdrav nestane s grba HOS-a.

- Moguće je, ali mi ćemo sačekati Vijeće za suočavanje s prošlošću da Vladi da preporuke na temelju kojih će ona napraviti sveobuhvatni zakonski prijedlog kojim će nastojati riješiti to pitanje - rekao je Božinović za RTL.

Upitan koji je rok Vijeća da Vladi da preporuke, nije jasno odgovorio:

- Premijer je kazao da je danas razgovarao s predsjednikom Vijeća i zamolio da malo intenzivira svoj rad.

Danas smo čuli na press konferenciji pozdrav 'Za dom spremni', a iz policije javljaju kako nisu bili tamo. Kako gledate na to pošto se radi o javnom prostoru? - bilo je sljedeće pitanje.

- Naši službenici nisu bili tamo jer ih nije nitko niti zvao. Ono što je njihov posao je da utvrdi sve činjenice i oni na tom rade - što je rečeno i u kojem kontekstu. To je stvar policijskog posla, ja nisam gledao konferenciju i nisam šef policije - rekao je Božinović.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da su Hrvati dosta podijeljeni oko ove teme, odgovorio je:

- Ne razumiju svi što je naša intencija od početka - da ne pridonosimo svojim radom podjelama, već da rješavamo otvorena pitanja iz prošlosti koliko je to moguće jer ne želimo ostaviti mlađima tako podijeljenu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10