BIVŠI RAVNATELJ U KBC RIJEKA

DAVOR ŠTIMAC: 'Nemam namjeru pokretati spor protiv ustanove u kojoj čitav život radim. Ne trošim energiju na stvari koje ne donose rezultate'

Davor Štimac
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Ravnatelj riječke bolnice Davor Štimac izjavio je da unatoč dvojbama oko procedure izbora novog ravnatelja te bolnice, koje su izrečene na konferenciji Sindikata zdravstva Hrvatske, nema namjeru pokretati radni spor protiv ustanove u kojoj radi cijeli život.

Štimac je uputio priopćenje, kako je naveo, zbog brojnih upita kolega, povezanih s jučerašnjim istupima vodstva Sindikata zdravstva Hrvatske.

- Iako još nisam zaprimio službenu obavijest o izboru novog ravnatelja Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka, iz medija je vidljivo za kojeg se kandidata Upravno vijeće odlučilo. Unatoč nekim dvojbama oko procedure izbora, koje su izrečene na konferenciji sindikata, nemam namjeru pokretati radni spor protiv ustanove u kojoj čitav život radim. Odluka o novom ravnatelju je donesena, a ja nikad nisam trošio energiju na stvari koje ne donose rezultate.

Štimac navodi da je tijekom mandata uložio s timom svojih suradnika puno pozitivne energije kako bi KBC Rijeka transformirali u modernu bolnicu, kojoj su u središtu interesa kvaliteta i dostupnost zdravstvenih usluga.

Podsjetio je da je, uz pomoć Ministarstva zdravstva i Vlade, počela gradnja nove bolnice na Sušaku, koja se odvija u predviđenim rokovima, da su obnovljeni brojni bolnički odjeli sredstvima Ministarstva zdravstva, vlastitim sredstvima, donacijama i sredstvima iz EU fondova.

- Obradu i liječenje bolesnika preusmjerili smo prema dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, a po parametrima kvalitete proglašeni smo najuspješnijom akutnom bolnicom u Hrvatskoj. Isticani smo kao KBC, koji je značajno smanjio liste čekanja i financijski uspješno poslovao. Tijekom COVID-19 infekcije sačuvali smo zdravstveni sustav od ulaska infekcije, koordinirali rad s najtežim bolesnicima za tri županije i već sad normalizirali rad na razini 80 posto naših maksimalnih kapaciteta.

Štimac je istaknuo da je za sve učinjeno u posljednjih pet i pol godina zahvalan svim djelatnicima KBC-a te da će se, nakon što prestane obavljati dužnost ravnatelja, posvetiti radu u Klinici za internu medicinu, u kojoj je predstojnik, svojoj struci - gastroenterologiji, nastavi i znanosti te radu na mjestu predsjednika Europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju.

- Nadam se da će bolnica, nakon ovog petogodišnjeg razdoblja, dovršiti započete projekte i zadovoljiti potrebe naših bolesnika, pa svima, koji će za to preuzeti odgovornost, želim puno uspjeha - zaključio je Štimac.

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić rekla je u ponedjeljak kako u tom sindikatu smatraju da je novi ravnatelj riječkoga KBC-a izabran nezakonito te da je riječ o izbornoj farsi, neviđenoj od postanka Upravnog vjeća.

Po njezinim riječima, "izborni postupak za ravnatelja KBC-a sveden je na izborni cirkus u režiji državnog tajnika i predsjednika Upravnog vijeća riječke bolnice Željka Plazonića".

Dodala je i to da je za pretpostaviti da bi oštećeni kandidat mogao pokrenuti radni spor, čiji bi trošak, smatra, opet mogao pasti na trošak riječke bolnice.

Upravno vijeće KBC-a Rijeka u petak je za novog ravnatelja te riječke bolnice odabralo Alena Ružića, koji će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg ravnatelja Davora Štimca, a prijedlog Upravnog vijeća poslan je na suglasnost ministra zdravstva.

Na natječaj za ravnatelja riječke bolnice javili su se Ružić i Štimac, za Ružića su glasala tri člana Upravnog vijeća, a jedan je bio suzdržan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:10