INTERVJU

Davor Štimac: Nismo za čistke kojima trenutna vlast plaši gradske zaposlenike

Ovaj je grad napustio velik broj mladih obitelji, prije svega, zbog izostanka vizije. To moramo promijeniti.
Davor Štimac
 Matija Djanješić/Cropix

1. Što je bio motiv ulaska u politiku?

Ostvario sam se kao čovjek, postigao gotovo sve što sam si zacrtao privatno i u poslu, a još imam energije za nove izazove. Vjerujem da imam dovoljno iskustva i znanja da odradim i jednu etapu za grad.

2. Što će biti vaš prvi potez ako postanete gradonačelnik?

Očistit ćemo grad i urediti što više zelenih površina. To je možda simbolična gesta, ali želim pokazati u kojem ćemo smjeru raditi jer znam da svi želimo uredan i lijepo uređen grad. Nema smisla graditi velebne građevine ako je ostatak grada zapušten.

3. Hoće li biti kadrovskih promjena u gradskoj upravi?

Za početak samo na mjestu gradonačelnika i njegovih zamjenika, sve ostale pozicije ovisit će o stručnosti i rezultatima. Nema govora o čistkama, kojima trenutna vlast plaši zaposlenike gradskih društava. Mi stranačkih kadrova za uhljebljivanje nemamo, tražit ćemo suradnike među zaposlenicima Grada i na javnim natječajima.

4. Koje su osnovne točke vašeg programa?

Povezat ćemo, pokrenuti, ozeleniti i pomladiti grad. Zaustavit ćemo podjele, pokrenuti gospodarstvo, ozeleniti parkove i koristiti zelene tehnologije, a kao rezultat očekujemo da ćemo grad napokon pomladiti.

5. Koji su najveći problemi Rijeke?

Grad je napustio velik broj mladih obitelji zbog izostanka vizije i nedostatka kvalitetnih radnih mjesta. To moramo hitno promijeniti.

6. Prema anketama, izvjesno je da nitko u Gradskom vijeću neće imati većinu. S kim ćete koalirati, SDP-om, HDZ-om ili nekime trećim?

Pričekajmo izbore, to je jedina relevantna anketa. Mi nemamo ideoloških barijera, a ljude ćemo okupljati oko projekata. Ako gradski vijećnici odbiju dobre projekte, spremni smo ići na nove izbore.

7. Nakon stoljeća teških industrija, kojim bi smjerom Rijeka trebala poći u 21. stoljeću? Imaju li veliki industrijski subjekti kao što su brodogradilište i Luka budućnost?

Rijeka je lučki grad i to se još neće promijeniti jer su u tijeku nove investicije u terminale. Moramo dodatno razvijati promet, željeznicu i nove tehnologije u brodogradnji, a iznimno su prosperitetne farmaceutska industrija i biotehnologija. Prostor rasta vidimo i u IT industriji.

8. U Rijeci su zaredali navijački incidenti, paljenje LGBTQ zastave na zgradi gradske uprave i iscrtavanje navijačkog murala unatoč izričitoj zabrani konzervatora? Koje je vaše mišljenje o tome i?

Jedan od prioriteta bit će mi uređenje fasada, zelenih površina i javnih prostora. Sankcionirat ćemo svaki oblik nasilja i uništavanja imovine, bez ustručavanja i prema zakonu.

9. Izbjegavate ideološke teme i kažete da ste protiv podjela. Zašto smatrate da ideologiji nema mjesta u lokalnim politikama?

Šišanje parkova, gradnja parkirališta ili bolji javni prijevoz nemaju nikakve veze s ideologijom. To su lažne teme na kojima SDP i HDZ desetljećima mobiliziraju glasače ne bi li se održali na vlasti. Svaki građanin ima pravo na svoje mišljenje i ideologiju, ali i pravo na ugodan život u gradu koji se razvija i koji dobro funkcionira. To je moja ideologija.

10. Koja je vaša ocjena mandata Vojka Obersnela? Koji su njegovi najveći uspjesi, a koji neuspjesi?

Na samom početku mandata Vojko Obersnel je pripadao među najurbanije gradonačelnike u Hrvatskoj, razvijao je grad i doprinosio kulturi dijaloga, što smo cijenili. Poslije se umorio, fokus je prebacio na megalomanske projekte koji su Rijeku doveli u dugove i do pada komunalnog standarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:46