VIJEĆNIK U RIJECI

Davor Štimac: potrebne su suštinske promjene, a ne kozmetička poboljšanja

Istaknuo je da rješenje vide u razvojnom proračunu, što podrazumijeva povećanje prihoda privlačenjem stranih investicija

Davor Štimac

 Ranko Šuvar/Cropix

Riječki gradski vijećnik i vijećnik u primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini Davor Štimac u srijedu je izrazio nezadovoljstvo konceptima gradskog i županijskog proračuna te je poručio da trebaju suštinska, a ne kozmetička poboljšanja i da je rješenje u razvojnom proračunu.

"Naše potpuno nezadovoljstvo konceptom proračuna nismo htjeli iskazivati amandmanima jer nas ne zanimaju kozmetička poboljšanja, nego suštinske promjene", rekao je Štimac na konferenciji za novinare u Rijeci kao predstavnik nezavisnih lista u vijeću i skupštini koje djeluju u sklopu udruge "Da štima grad".

Istaknuo je da rješenje vide u razvojnom proračunu, što podrazumijeva povećanje prihoda privlačenjem stranih investicija i europskih projekata, stvaranje poslovne infrastrukture, poput novih poslovnih zona, hrabriju poreznu politiku, digitalizaciju u upravi, zeleno - plave politike te snažnije mjere demografske obnove.

Oba proračuna su se, rekao je, trebala pretežno orijentirati prema gospodarstvu, razvoju infrastrukture za poduzetništvo i razvoju privatnog sektora, energetskoj infrastrukturi i energetskoj učinkovitosti te demografskoj politici.

Za razliku od toga, kapitalne stavke proračuna su u Gradu Rijeci orijentirane prema javnoj kulturi i socijalnim programima, a u Primorsko-goranskoj županiji prema obrazovanju i zdravstvu. To je potrebno, ali planirano na razini od 80 posto proračunskih sredstava ne ostavlja prostor za ostalo, rekao je Štimac.

Upozorio je i da su kreditna zaduženja i dugovi u Rijeci preveliki te su uteg bržem razvoju.

Nositeljica nezavisne liste u primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini Iva Rinčić istaknula je da su predlagali da u godišnji županijski proračun uđe besplatni ručak za sve prvašiće škola kojima je osnivač ta županija, poticanje samozapošljavanja žena, nagrade izvoznicima i model otvorenog proračuna. Ti prijedlozi su djelomično prihvaćeni, ali nedovoljno da bi poduprli proračun.

Zamjerila je loše upravljačke modele, poput onih u županijskim lučkim upravama ili školskim odborima, te "usporenost i bezidejnost županijske vlasti". Nezadovoljna je i "konzervativnim i inertnim stavom" u vezi sa strateškim ciljevima, nedovoljnom komunikacijom izvršne i predstavničke vlasti u županiji i izostankom kvalitetne suradnje Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

"Ušli smo u politiku kao ljudi kojima politika nije cilj nego sredstvo ostvarenja određenih ciljeva, prvenstveno unaprjeđenja životnog standarda građana i prirodnog potencijala Primorsko-goranske županije. To je kod nas nova politička paradigma bavljenja politikom izvan velikih stranaka, a nedostatak političkog kapitala nosimo i kao teret i kao prednost", rekla je.

Istaknula je da nitko od njih nije egzistencijalno vezan uz politiku i opterećen ideologijama.

"Nitko od nas nije egzistencijalno vezan uz politiku, neopterećeni smo ideologijama i svrstavanjima na određene strane ili dijelove političkog spektra", istaknula je Rinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:58