DUG PREMA HNS-u

DAVOR ŠUKER OD VLADE TRAŽI 82 MIL. KUNA Propala pomirba države i nogometa

Predsjednika HNS-a Davora Šukera ne zanimaju nekretnine, od države traži 80 milijuna kuna.
 Dragan Matić/Cropix

Hrvatski nogometni savez predvođen Davorom Šukerom odustao je od nagodbe s državom da se dug države spram Saveza, koji je od 1999. godine narastao na oko 80 milijuna kuna, kako nam kaže izvor u Vladi, podmiri u nekretninama.

Pregovori između države i Saveza išli su u tom smjeru za vrijeme Vlatka Markovića na čelu HNS-a, koji je plairao širom Hrvatske izgraditi pet nogometnih kampova, ali novo rukovodstvo HNS-a traži, doznajemo, gotovinu.

Odustali od planova

- Oni, koliko mi je poznato, traže novac, odustali su od nekretnina jer nemaju u planu gradnju kampova po cijeloj državi - potvrdio nam je jučer Mladen Pejnović iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

S čelnikom HNS-a Šukerom nedavno je bio na sastanku. Ponudili su im zemljišta u Slavoniji, Dalmaciji i Istri, ali ništa od toga više ih ne interesira.

- HNS će kamp graditi na zagrebačkim Sveticama u suradnji s Gradom Zagrebom, pa ih ova zemljišta ne zanimaju - kazao je Pejnović te dodao da time uloga njegova ureda u tim pregovorima prestaje.

- Ne znam dalje što su se dogovorili - kazao je Mladen Pejnović iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

Lorencin u šoku

Ministar turizma Darko Lorencin jučer je kazao da se vode pregovori, ali nije želio komentirati detalje. U Hrvatskom nogometnom savezu jučer se nitko nije odazivao na pozive i poruke s pitanjima o potencijalnoj nagodbi s državom.

Neslužbeno doznajemo da se ministar turizma Lorencin šokirao zahtjevima Hrvatskog nogometnog saveza, ali ne samo na temu tog spora nego i buduće suradnje.

- Tražili su novi sponzorski ugovor od države, ali ministar Lorencin ih je odbio. Dosta je šokiran svim tim zahtjevima u vrijeme krize - kaže nam izvor.

Podsjetimo, spor između države i HNS-a nastao je zato što Ministarstvo turizma nije podmirivalo obveze sponzorskog ugovora sklopljenog još 1999. godine. Zato je HNS podnio tužbu.

Ugovor o sponzorstvu s HNS-om na tri godine potpisao je tadašnji ministar Ivan Herak u prosincu 1999. Ugovor tada nije bio sklopljen samo s nogometašima, već i s drugim sportskim savezima, između ostalog s Rukometnim i Skijaškim savezom te teniskim turnirima Croatia Ladies Open i ATP Umag.

Nepotreban trošak

Ali samo je HNS, ispričao je Herak u jednom intervjuu, pokrenuo tužbu.

Ugovor je bio potpisan na tri godine i ukupno je bio težak tadašnjih šest milijuna maraka.

U prvoj tranši Herak je dao tri mjenice Ministarstva od 600.000 kuna. Ali, ubrzo nakon potpisivanja ugovora optužen je za pronevjeru i smijenjen.

Nova ministrica Pave Župan-Rusković ugovore je doživjela kao bespotrebno trošenje novca, pa ih nije poštivala.

Odustali od progona

U vrijeme Markovića nagađalo se po medijima da će se država i Savez dogovoriti, ali stalno su se natezali oko iznosa. Država je nudila samo nominalnu vrijednost duga odnosno oko 22 milijuna kuna. Upravo je taj sponzorski ugovor s HNS-om bio predmet kaznene prijave protiv Heraka da bi nakon devet godina DORH odustao od progona jer je utvrđeno da ministar njegovim potpisivanjem nije prekršio zakon. Nakon što se od toga odustalo u siječnju 2010. odvjetništvo je počelo pregovarati s HNS-om, ali do danas se ništa nisu dogovorili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:05