ODLAZAK U MIROVINU

Davorko Vidović: Stimuliranje rada nakon 65. je blentava budalaština

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Oporbeni SDP, HNS I HSU danas oštro su se usprotivili izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je predložila Vlada jer će se, tvrde, njime dodatno umanjiti prava budućih umirovljenika I mirovine.

- Ovaj zakon je novi prilog uneređivanju mirovinskog sustava. HDZ I kad popravlja sustav, kvari ga – naglasio je SDP-ovac Davorko Vidović.

Potpuno neprihvatljivim oporba ocjenjuje prijedloge Vlade da se dodatno smanjuju prijevremene mirovine, da se izjednači dob između muškaraca i žena te da se stimuliraju oni koji žele ostati raditi i nakon 65 godina starosti.

SDP smatra kako bi Vlada u situaciji kada se smanjuje broj zaposlenih, a raste broj umirovljenika trebala pozabaviti time kako povećati zaposlenost, a ne kažnjavati umirovljenike.

- Bilo bi novca od poreza i doprinosa da su vodili računa o povećanju zaposlenosti, o novim investicijama. A tek da je ostao novac koji je isisan u raznim aferama - poručila je Željka Antunović (SDP).

SDP smatra da o mirovinskoj reformi treba provesti javnu raspravu kako bi se postigao konsenzus, a njihovi prijedlozi su: nagrađivanje onih s punim stažem, postupno povećanje doprinosa za drugi stup te promjena sustava povlaštenih mirovina.

Kad je riječ o povlaštenim mirovinama zalažu se za to da svi imaju mirovinu prema odrađenom stažu, a da se povlaštenim kategorijama isplaćuje određeni dodatak na nju.

Posebno oštro obrušili su se na Vladin prijedlog da se stimulira rad iznad 65 godina.

- To je jedna budalaština i toliko blentavo da je teško opisati riječima. Pa zar će zidari, tete u vrtićima, bolničari moći raditi nakon 65 godine - upozorio je Vidović.

Stoga SDP predlaže upravo suprotno - nagrađivanje odlaska u punu mirovinu i to tako da za 40 godina staža osigura mirovina koja bi bila 70 posto plaće. Izračunali su kako bi za to godišnje trebalo 300 milijuna kuna.

HNS I HSU su već pripremili i amandmane na Vladine izmjene Zakona kojima traže da se ne povećava smanjenje mirovine za prijevremeno umirovljenje već da ostane kao dosada – 1,8 posto po godini staža. Također traže da se omogući svakome tko ima 40 godina staža odlazak u punu mirovinu te da se smanjenjem mirovine ne kažnjava oni koji su prisiljeni ići u prijevremenu mirovinu jer su završili na burzi. Nisu protiv izjednačavanja dobi između muškaraca i žena, ali se to tvrde, mora provoditi postupno do 2030. godine. Osim toga smatraju da se mirovinska reforma ne bi trebala provoditi prije 1. siječnja 2011., a ne od 1. listopada ove godine kao što to traži Vlada.

- Ako HDZ-ova Vlada ne znam provoditi reforme, neka raspiše izbore – poručio je HNS-ovac Zlatko Koračević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:10