NAUTIČKA PATROLA

DEAN ŠIMIĆ, DIREKTOR MARINE NOVIGRAD Tek kad mojim mornarima gost kaže: 'Došao sam doma', onda znam da sam uspio

 
 CROPIX

Mladi Zadranin Dean Šimić se nakon završenog Fakulteta za turistički menadžment u Opatiji sasvim slučajnu našao u Umagu.

Tu je upoznao svoju današnju suprugu. Kad se stvarao projekt Nautičkog centra Novigrad ponudili su mu posao i odmah je pristao.

Bilo je to 2006. godine. U to je vrijeme nautičare prihvaćala samo mjesna lučica u Mandraču. Uskoro je njenu ulogu preuzela suvremena marina smještena u zaljevu Svetog Antuna, jednom od najzaštićenijih mjesta na Jadranu.

- U početku, kada smo sve to postavljali, radili smo dnevno po 14 i više sati. Kada je 2006. godine marina nakon tehničkog pregleda službeno otvorena bila je to jedna od najsigurnijih i najekskluzivnijih luka nautičkog turizma na Jadranu - sjeća se Dean Šimić.

Štiti ih od bure

Marina je smještena u najzaštićeniji, sjeveroistočni dio novigradskog zaljeva. Štiti je lukobran dug 200 metara, širine 12 do 13 metara, s moćnom školjerom za razbijanje valova.

Novigrad, 220619.
Marina Nautica u Novigradu za Nauticku patrolu.
Na fotografiiji: Marina Nautica.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
CROPIX

Marinu od bure i juga štiti i sam grad. Jedini vjetar koji može uzrokovati stanovite neugodnosti je garbin. Dolazi s jugozapada, bude kratak, ali i jak i zna se probiti kroz “vrata” marine.

- Naravno, nemoguće je izbjeći i sve češće iznenadne ljetne nevere, ali dodatnu sigurnost pruža joj jedinstvena školjkasta struktura gatova. Svi su brodovi na dva muringa, svaki se brod pregledava tri puta dnevno - i konop i bokobrani i popravi se sve što treba - veli Šimić.

Uz fiksni gat na lukobranu marina se sastoji od 10 plutajućih gatova, prima brodove prosječne dužine 16 metara, što je više od hrvatskog prosjeka, pa je prosječna dužina veza 16 metara.

Marina može primiti i brodove do 30 metara dužine i do tri metra gaza. Inače, manevarski bazen između gatova mjestimično je širok i do 70 metara, a prosječno 50 metara. Širina gata je tri metra.

A kakva je struktura brodova i gostiju?

- Koncipirali smo sve to tako da imamo modernije i novije brodove. Uspjeli smo to postići tijekom godina. Nemamo niti jedan čarter brod, svi su brodovi vlasnički. U tranzitu imamo u špici sezone između 80 i 100 brodova na dan.

A što se strukture gostiju tiče, pretežno su to Austrijanci, Nijemci, ima nešto Švicaraca, a onda slijede Slovenci i Talijani.

Nisu parkiralište

Našim gostima odgovara to što smo marinu postavili kao ekskluzivnu, nudimo puno više usluga i sadržaja od pukog parkirališta za brodove.

Tu je hotel u sklopu kojeg imamo restoran i bar, imamo wellness centar koji radi cijele godine. Dakle i marina i hotel rade 365 dana u godini. Recepcija je otvorena i gostima je na usluzi 24 sata dnevno.

Marina ima 4 sidra, a hotel ima 4 zvjezdice. Za pet sidara, odnosno zvjezdica još nam fali vanjski bazen. Ali i pitanje je bismo li sada htjeli ići na 5 zvjezdica iz tržišnih razloga - imamo li takvu klijentelu - procjenjuje menadžer Šimić.

- U ukupnom punjenju hotela oko 15 posto gostiju su nautičari iz marine - bilo da su vlasnici ili gosti na brodu. Ostalo se popunjava na klasičan način, individualno, preko agencija ili interneta.

Inače, hotel ima 42 sobe: 38 dvokrevetnih soba i 4 apartmana. Radi cijelu godinu, s tim da je pun od 6. do kraja 9. mjeseca. Što se marine tiče, nudimo pregršt usluga: od servisa, onoga što gostima treba za popravak i održavanje broda, imamo dizalicu 80 tona - travelift, 24-satnu mornarsku službu, servise za motore, a možemo organizirati i stolare, plastičare, jedrare, izrađivače tendi...

Imamo i male dnevne brodove, glisere i gumenjake za odlazak na kupanje... U novigradskoj marini razvili su koncept koji većinu naših marina razlikuje od onih u svijetu - ne goli vez i otuđenje, nego prijateljstvo, ugoda i druženje.

- U marini stvaramo ozračje u kojem će se gosti osjećati kao u svom drugom domu. Želim da djelatnik na recepciji ili mornar upozna svakog novog gosta, da ga oslovljava prezimenom ili imenom, da ga uvijek prepozna kada opet dođe.

Najljepše je kad se sa svojim brodom vraća gost koji je izbivao iz marine cijelo ljeto jer je možda išao skroz do Grčke. Mornar ga pozdravlja i veže brod, a on kaže: ‘Došao sam doma’.

To je doista nešto najljepše, onda znaš zašto radiš, kaže Šimić. U marini imaju i 300 maslinaU marini imamo 300 maslina od koji rade ulje za poklon gostima i vode ih na Dane tartufa u Livade i Dane pršuta u Tinjan...

- Ovdje u Buzz&Blues Baru na početku ili pred kraj priredimo neki veći koncert, tipa Massimo Savić, orkestar HRT-a, Parni valjak, Marko Tolja..., kaže na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:31