‘STOP COVID-19‘

Debakl hrvatske aplikacije za koronu: Unatoč rekordnim brojkama, koristi je zanemariv broj ljudi

Ništa bolje rezultate uspješnosti, što se tiče preuzimanja aplikacije, nemaju ni druge europske zemlje
Ministar Vili Beroš na predstavljanju aplikacije
 Ronald Gorsic/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je danas da je u Hrvatskoj prijavljeno 255 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj novooboljelih od početka pandemije. Rekordne brojke novozaraženih pratile su nas i prošlih dana, no one nisu uopće potaknule građane da instaliraju mobilnu aplikaciju preko koje bi mogli dobiti obavijest u slučaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Naime, na Trgovina Google Play stoji da aplikacija Stop Covid-19 ima više od 10.000 preuzimanja, no iz Ministarstva zdravstva za Telegram su prošli tjedan naveli da je aplikaciju ukupno instaliralo 44.893 građana.

To je izuzetno niska brojka jer da bi se mogla smatrati korisnom, potrebno je da je na mobitelu ima 60 posto ljudi u zemlji, a u ovom trenutku koristi je nešto više od 1 posto Hrvata.

Ništa bolje rezultate uspješnosti, što se tiče preuzimanja aplikacije, nemaju ni druge europske zemlje. U Italiji je, prema informacijama objavljenim u medijima, aplikaciju instaliralo malo više od četiri milijuna ljudi, od ukupnih 60 milijuna stanovnika.

U Francuskoj, pisali su krajem srpnja tamošnji mediji, instaliralo ju je dva do dva i pol milijuna korisnika - na 67 milijuna stanovnika.

Podsjetimo, aplikacija Stop Covid-19 radi tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta, na udaljenosti manjoj od dva metra.

U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz, preko aplikacije anonimno može poslati obavijest koju na svoj mobitel dobivaju svi koji su s njim bili na toj udaljenosti i u tom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43