NAZAD NA NJIVE

Deblokirane ceste, seljaci maknuli traktore s cesta

 Damir Glibušić/Cropix

VINKOVCI – Nakon šest dana i pet noći neprekidnih prosvjeda nezadovoljnih seljaka koji su stotine traktora izvezli na prometnice krajnjeg istoka Slavonije, u ponedjeljak ujutro odblokirana je cesta Vinkovci-Osijek, a sve traktore s ceste seljaci su maknuli do podneva.

Kraj seljačkih prosvjeda rezultat je dogovora s ministrom Petrom Čobankovićem, postignutog na sastanku u Đakovu. Predstavnici seljaka sjeli su s ministrom za stol u nedjelju oko 22 sata, a dogovor je postignut sat vremena poslije ponoći. Ubrzo nakon toga, tijekom noći, dio traktora počeo se povlačiti s prometnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Karta prosvjeda

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvjestila je da su sve ceste u tom području od 8 sati otvorene za sav promet. Traktora još ima na nadvožnjaku ceste Vinkovci-Osijek gdje je u nedjelju poslijepodne mirni prosvjed seljaka u jednom trenutku prerastao u sukob s policijom.

Veća skupina prosvjednika na nadvožnjaku se naguravala s intervetnnim policajcima, čule su se psovke, bilo je i vike i agresivnih ispada, no situacija se brzo smirila, a seljaci su uspjeli „zaobići“ policijske punktove i s nadvožnjaka sići na južnu vinkovačku obilaznicu koji su potom držali u blokadi.

Seljaci su u nedjelju prosvjedovali i na cesti Vinkovci-Županja prema graničnom prijelazu s BiH, gdje je promet na nekoliko sati bio blokiran, te u mnogim selima od Iloka, preko Vinkovaca do Županje gdje se promet, s traktorima uz cestu, normalno odvijao.

Sporazumom kojeg su potpisali ministar Čobanković i predstavnici seljačkih udruga u Đakovu dogovoreno je da se seljacima poticaji za 2009. godinu isplate 60 posto u novcu, a ostatak u repromaterijalu do iznosa od 600 kuna po hektaru. Dug od 205 milijuna kuna za poticaje iz 2008. godine, na čemu su seljaci inzistirali svih dana prosvjeda, bit će isplaćen u 2011. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:27