PLAGIRANJE DEŽULOVIĆA

DEKAN FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI 'Božo Skoko je osramotio sebe, ali i fakultet'

 Goran Mehkek / CROPIX

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek otkrio je u kratkom razgovoru za tportal kako čin Bože Skoke, koji je u svojoj kolumni prepisao pasus iz pet godina stare kolumne Borisa Dežulović, smatra neprihvatljivim i sramotnim.

Naime, u prvom broju studentskog lista Global, prof. Skoko je u svojoj kolumni “Hrvati, pesimizam i mediji” prepisao pasus iz pet godina stare kolumne Borisa Dežulovića “Zašto su Hrvati toliki namćori” objavljene u Globusu.

- Iako u formalnom smislu nije počinio plagijat, ipak je riječ o svojevrsnoj krađi ideje i netočnom navođenju izvora, što je dakako neprihvatljivo za bilo kojeg javnog djelatnika, a osobito za akademskog nastavnika, smatra Zakošek.

Dekan Zakošek ustvrdio je da je Božo Skoko se prije svega osramotio sebe i narušio svoj ugled.

- Nažalost, takav postupak ujedno narušava i ugled Fakulteta političkih znanosti: zato što je inkriminirani komentar objavljen u novini studenata Fakulteta, čiji se trud i vjerodostojnost dovode u pitanje, ali i zato što svi javni istupi akademskih djelatnika našeg Fakulteta utječu na javni ugled Fakulteta, bilo pozitivno, bilo - kao u ovom slučaju - izrazito negativno.

Zakošek također otkriva da Skoko zasad nije sankcioniran jer je njegov slučaj, zajedno s odgovarajućom dokumentacijom, uputio Etičkom povjerenstvu Fakulteta.

Povjerenstvo ima zadaću točno kvalificirati postupak Bože Skoke i predložiti eventualne sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:49