HIBRIDNA NASTAVA

Dekan FER-a: ‘Prioritet za nastavu uživo su brucoši, prva godina je temelj za cijeli studij‘

Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama
Gordan Gledec
 Ronald Goršić/Cropix

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu započet će nastavu za sve studente preddiplomskih i diplomskih studija 28. rujna primjenom hibridnog modela, odnosno kombinacijom predavanja u fakultetskim prostorijama i online putem.

- Dio predavanja održavat će se na fakultetu, uz poštivanje propisanih mjera. Kad god je to moguće, ustrajat ćemo na tome da se na fakultetu održavaju laboratorijske i auditorne vježbe. Prioritet u izvođenju nastave na fakultetu su nam brucoši, a nastava na višim godinama prilagođavat će se prilikama. Nastavnici će povremeno pozivati studente na predavanja, laboratorijske vježbe i slično.

Ipak, bit će to u smanjenim grupama i uz provođenje epidemioloških mjera. U slučaju pogoršanja stanja više ćemo se okretati online nastavi, a u slučaju relaksacije mjera spremni smo sve više se vraćati nastavi uživo - kaže dekan FER-a Gordan Gledec.

Poput svih fakulteta u Hrvatskoj, FER je u ožujku bio prisiljen naglo prijeći na online nastavu. Iako je prilagodba na novi način poučavanja bila uspješna, online nastava teško može biti nadomjestak za predavanja i vježbe na fakultetu.

- I ove godine upisali smo 650 brucoša, od kojih je preko polovice među tisuću najboljih i matematičara i fizičara ove generacije u državi. Oni su imali vrlo turbulentan četvrti razred srednje škole pa za njih ne bi bilo dobro da nastavu pohađaju isključivo online - rekao je Gledec. Ističe da prva godina daje temelje za cijeli kasniji studij i karijeru, stoga ti temelji moraju biti čvrsti.

- To ćemo postići kombinacijom predavanja uživo na fakultetu dva ili tri dana u tjednu, kako bismo minimizirali boravak studenata i mogući epidemiološki rizik, a preostale dane nastava će za njih ići online. Osiguravanjem fizičke udaljenosti između studenata izgubili smo na kapacitetu za smještaj studenata u predavaonice pa je ovakav raspored neizbježan - dodao je Gledec.

Pojasnio je da će studenti tijekom boravka na fakultetu s nastavnicima obrađivati sadržaje za koje je bitna fizička prisutnost.

- Bit će im dodatno pojašnjeno gradivo predavano online te će moći neposredno postavljati pitanja i na njih dobivati odgovore. Tako će dobro usvojiti navike koje se od njih očekuju na našem studiju te se uklopiti u procese koje studij donosi. Smatramo da je za njih vrlo važan kontakt s nastavnicima i razvijanje dobrih navika, kao i komunikacija s kolegama. Kod nas se moraju naučiti kako postati FER-ovci - dodao je Gledec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:29