NA ŠEST LOKACIJA

DEKAN FILOZOFSKOG U SPLITU 'Radimo u nemogućim uvjetima'

 Duje Klarić/CROPIX

Oko 1400 studenata te 160 djelatnika splitskog Filozofskog fakulteta, jednog od najuspješnijih sastavnica sveučilišta, rade u nemogućim uvjetima na čak šest lokacija, a zajedno s njima probleme raštrkanosti radnih prostora osjeća i deset studenata s invaliditetom, tvrdi dekan Aleksandar Jakir koji upozorava da se, izgleda, stalo s realizacijom ideje o izgradnji nove zgrade koja je trebala biti izgrađena i useljena još 2009. godine na Kampusu.

Osim zgrade Filozofskog fakulteta, objašnjava, isti projekt obuhvaća i izgradnju sveučilišne ulice i javne garaže pored zgrade s 270 parkirnih mjesta. Površina građevine prema projektu iznosila bi nešto više od 17 tisuća metara četvornih, a zgrada bi imala podrum, prizemlje i osam katova. Uz gradnju tih objekata predviđena je i gradnja pješačke ulice, ali i pristupnih cesta.

"Kad gledamo studentske ankete mi smo među najbolje i natprosječno ocijenjenim sastavnicama Sveučilišta u Splitu, a isto važi kada pogledamo analizu uspješnosti studiranja. Studenti su s nama jako zadovoljni što nas raduje. Međutim, kada se ocjenjuju prostorni uvjeti studiranja tada to drugačije izgleda. Većina pokuda se, opravdano, odnosila na neadekvatne prostorne uvjete. Studenti su u pravu kada kažu da treba osigurati jedinstvenu zgradu kako ne bi trošili vrijeme uzalud seleći s jednog mjesta na drugo pogotovo kada se ima na umu da su na našem fakultetu uglavnom dvopredmetni studiji za koje se u rasporedu treba uskladiti nastava što nije nimalo lako", objasnio je dekan Jakir.

Prostorna pristupačnost za studente u kolicima jedino je u potpunosti osigurana u zgradi Franjevačkog klerikata, gdje ima lifta. No, i tamo je studentu u kolicima za ulazak na prizemlje trebala pomoć oca koji je dolazio s njim i pomagao mu, a nerijetko su to činile i njegove kolege, sjeća se dekan Jakir. Trenutno njihov fakultet pohađa i nekoliko slabovidnih osoba.

"Dugo se već zalažemo da se na Sveučilištu osnuje Ured za studente s invaliditetom i nadamo se da će takav Ured uskoro početi djelovati. Jako nam je bilo drago kad smo čuli da će naš bivši slijepi student Ivan Bogdanović, koji je nedavno uspješno diplomirao na našem Fakultetu, u sklopu svog stručnog osposobljavanja na Sveučilištu biti angažiran oko ustrojavanja takvog Ureda. Filozofski fakultet je sudjelovao u više projekata kojima je cilj izjednačavanje mogućnosti i jednaki pristup za studente s invaliditetom. Nedavno je uspješno završen i projekt digitalizacije nastavnih materijala na nekoliko studijskih smjerova. No, što se tiče prostora na Filozofskom fakultetu oni su, na žalost, uglavnom neadekvatni za tu kategoriju studenata", kazao je dekan.

Nije mu jasno zašto do danas službeno nisu dobili obrazloženje i stav nadležnog ministarstva zašto se zajam za izgradnju zgrade Filozofskog fakulteta nije realizirao i to neovisno o pozitivnom stavu Europske investicijske banke (EIB) koja je htjela dati novac što je i usuglašeno sa strategijom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. "Splitsko sveučilište na kampusu ne može biti kompletno bez jedne od najvećih sastavnica, a to je Filozofski fakultet", zaključio je.

Sveučilište podržava nastojanja Filozofskog fakulteta da se poboljšaju prostorni uvjeti u kojima djeluje, a rektor Šime Anđelinović mogućnost vidi u dovršetku zgrade „Tri fakulteta“ gdje će dio prostora koristiti Filozofski fakultet.

"Podržavamo nastojanja da se prostorni problemi Filozofskog fakulteta riješe u projektu financiranom od Europske investicijske banke. Iz iskustva poljskih kolega vidjeli smo kako je potrebno izraditi program razvoja Centra za humanističke znanosti i edukaciju. U sklopu istog izgradio bi se objekt u kojem će se odvijati program Centra. Za navedeno postoje sredstva Europskih fondova te je za njihovo povlačenje potrebno osmisliti kvalitetan program. Zbog toga je uprava Sveučilišta u razgovorima s upravom Filozofskog fakulteta ovo istaknula kao glavni cilj. Koristit ćemo iskustva kolega i suradnih ustanova iz Krakova", kazao je Anđelinović.

Filozofski fakultet se nalazi na šest lokacija na kojima se rasporedio izdvojeni dekanat u Sinjskoj ulici, Odsjek za povijest umjetnosti u Hrvojevoj ulici, Odsjeci za hrvatski jezik i književnost, engleski jezik i književnost, te talijanski jezik i književnost su u Radovanovoj ulici.

Učiteljski studij je smješten u Teslinoj ulici, povijest, pedagogija, filozofija, sociologija i Osjek za Rani i predškolski odgoj u Franjevačkom klerikatu. U zgradi na adresi Poljana kraljice Jelene su se smjestili Centar za hrvatski jezik u svijetu, Ured za znanost, Studij Mediteranea, Centar za integrativnu bioetiku i podružnice Centra izvrsnosti za bioetiku i Centra izvrsnosti za školsku efektivost i menadžment. Također se na toj lokaciji odvija nastava poslijediplomskog stuidija humanističkih znanosti, tj. doktorskog studija Filozofskog fakulteta.

Izgradnja zgrade Filozofskog fakulteta je projekt vrijedan 250 milijuna kuna. Ako bi se izgradila slovila bi kao prva zgrada u Hrvatskog od javnog interesa koju bi nekomercijalna banka, a radi se o Europskoj investicijskoj banci (EIB), kreditirala po izuzetno niskim kamatama od dva posto. Jedini uvjet je da Europska komisija odobri taj projekt, a potom da Vlada da jamstvo da će se kredit i vraćati. Projekt već postoji, pravomoćna građevinska dozvola također, te je cijeli projekt apliciran i prezentiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 21:33