‘NISU ZNALI‘

Dekan Geodezije priznao da su iznajmljivali jahtu kupljenu europskim novcem. Prijeti im velika kazna

U svom pisanom reagiranju na otkriće Telegrama, dekan se opravdavao kako su najmom htjeli pokriti troškove održavanja broda

Brod Mirakul 30

 Www.grginic-mirakul.hr/

Dekan Geodezije Almin Đapo priznao je da je brod Mirakul 30, za koji fakultet tvrdi da je kupljen zbog znanstvenih istraživanja, uprava Fakulteta dala iznajmljivati za privatna krstarenja, piše Telegram.

Riječ je o jahti hrvatskog proizvođača Grginich jahte d.o.o., a koja je kupljena za 598.750 kuna, odnosno 79.000 eura, a taj iznos u cijelosti je plaćen novcem iz europskih fondova. Brod se trebao koristiti isključivo u znanstvene svrhe, a ne u turističke, odnosno ekonomske svrhe, piše Telegram.

No, kako je Telegram otkrio, u oglasima se upravo ta jahta nudila u charter za 3400 eura tjedno.

U svom pisanom reagiranju na otkriće Telegrama, dekan se opravdavao kako su najmom htjeli pokriti troškove održavanja broda pa dodao da im je službeno potvrđeno da to nisu smjeli učiniti. Prema europskim pravilima plovilo nabavljeno za znanstvena istraživanja strogo je zabranjeno koristiti u bilo koju drugu svrhu.

Iz nadležne državne agencije koja nadzire ovaj projekt (SAFU), Telegramu su odgovorili kako je "iznajmljivanje u ekonomske djelatnosti (turističke svrhe) u suprotnosti s propisanim odredbama". Također, iz njihovih ranijih odgovora proizlazi kako će Fakultet zbog toga morati platiti ozbiljan iznos, navodi Telegram.

Iz agencije SAFU za Telegram su poručili kako će, nakon kontrole koja tek treba biti provedena, "u slučaju utvrđenih nepravilnosti" Fakultet morati izvršiti povrat plaćenih iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:32