SPORNA SURADNJA

Dekan KBF-a: 'Prekinuo sam šutnju jer se svašta počelo govoriti, a krenule su i prijetnje'

 EPH

U srijedu navečer Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu odbio je prijedlog ugovora o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom.

Fakulteti su navodno trebali imati zajedničke dvopredmetne studije, a na Filozofskom velik dio studenata smatra da bi to bilo na štetu njihovih studenata te da su dva studija nespojiva. S druge strane, s KBF-a su začuđeni takvom reakcijom i tvrde da se radi samo o suradnji.

Dekan KBF-a Tonči Matulić za RTL je komentirao nastalu situaciju.

Za početak je voditeljici Mirjani Hrgi objasnio zašto je istupio u javnost:

- Jutros za vrijeme predavanja dvojica mladića koja su prolazila su zastala ispred prodavaonice, gdje su ih studenti i profesor čuli kako komentiraju 'ovo je KBF, treba im baciti bombu unutra'. Nastavnik je poslije predavanja došao k meni i rekao da treba početi govoriti. Jer svašta se počelo pričati, a sada su krenule i nekakve prijetnje. I evo, jutros smo prekinuli silenzio stampa - rekao je Matulić za RTL.

Jesu li uopće dogovoreni uvjeti studiranja studenata s Filozofskog fakulteta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu? - pitala je voditeljica.

- Ne još, jer je na Filozofskom u postupku definiranje uvjeta u ugovoru ili sporazumu oko suradnje na području zajedničkog izvođenja dvopredmetnog studija. Prije dvije smo godine potpisali jedan ugovor koji je u međuvremenu aboliran od strane Filozofskog fakulteta. Oni su započeli novi postupak donošenja novog, drugačijeg ugovora i taj postupak je sada u tijeku. Međutim, stalno se čuju glasovi pojedinih skupina s FF-a koje se radikalno protive tome, ali zapravo ne znam zbog čega.

Voditeljica je upitala dekana KBF-a što bi eventualna suradnja donijela studentima.

- Mislim da im, i s jedne i s druge strane donosi jednu novu ponudu. Mogućnost da mogu izabrati jednu novu kombinaciju koju do sada nije bilo moguće izabrati na Filozofskom. A pogotovo s naše strane... Na koncu, treba javno reći da smo mi zaželjeli i zamolili FF da uspostavimo ovaj oblik suradnje, da i našim studentima omogućimo da mogu ono dobro što FF nosi u sebi, da mogu podijeliti s našim studentima. Kao i ono što mi imamo, da možemo podijeliti s nekim studentima tamo - kazao je Matulić.

Neki u ovome vide napad klerikalne desnice, podsjetila je voditeljica.

- Ovdje se uzimaju neke parole ili floskule koje zapravo dolaze iz nekog dobro poznatog propagandnog ili propagandističkog konteksta, da bi se skrenulo pozornost javnosti, a onda pogotovo zainteresirane javnosti, Sveučilišta, studenata, nastavnika, s bitnih stvari. Da se ovdje želi ostvariti jedan oblik suradnje koji je poželjan, hvale vrijedan, dobrodošao, kojeg svi potiču. A to je horizontalna razmjena i mobilnost studenata i nastavnika.

Plenum Filozofskog fakulteta protiv zajedničkih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom

Plenum Filozofskog fakulteta protivi se izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatra udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje, navodi se u izjavi za medije Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljenoj u četvrtak.

"Nakon stavljanja cijene na obrazovanje, dolazi još jedna prijetnja autonomiji sveučilišta. Plenum se protivi izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatramo udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje. Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ta dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom ," ističe Plenum.

Upozorava da je "uz problem nerecipročnog broja ponuđenih studija, neprihvatljiva i potencijalna nejednakost na tržištu rada ukoliko bi došlo do sporne suradnje".

Tu tendenciju u visokom obrazovanju u Plenumu smatraju ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom.
Također se protive, kako tvrde, nelegitimnoj suspenziji prodekanice Branke Galić te podupiru njezinu daljnu borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo, poručuju iz Plenuma.

Taj stav nije usmjeren protiv vjernika ili bilo koje druge društvene skupine, nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje FFZG-a te posredno cijelog društva, ističe se u izjavi Plenuma zagrebačkog Filozofskog fakulteta uz poruke: "Obrazovanje nije na prodaju!", "Jedan svijet, jedna borba!"

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:59