NEDOSTATAK LIJEČNIKA

Dekan Medicinskog fakulteta: 'Povećao sam upisne kvote na Medicini jer Hrvatskoj nedostaje 4300 liječnika'

Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Davor Miličić, upozorio je jučer da u Hrvatskoj, prema najnovijim podacima Hrvatske liječničke komore, nedostaje 4300 liječnika, te je apelirao na mjerodavne da taj problem riješe.

Dekan je medijima predstavio izjavu Medicinskog fakulteta uz napomenu da je ona rezultat rasprave koju je Senat zagrebačkoga Sveučilišta održao o toj temi.

Miličić je podsjetio da je Medicinski fakultet među prvima, još 2009., počeo upozoravati javnost na sve veći problem nedostatka liječnika, kao i da je, želeći konkretno pridonijeti njegovu smanjenju, uz odobrenje Senata Sveučilišta u Zagrebu povećao upisne kvote za prvu godinu studija medicine sa 240 na 300 studenata, počevši od akademske godine 2009. /2010. Tu je odluku podržalo mjerodavno ministarstvo te je potpisan i sporazum u kojemu se Ministarstvo obvezalo izdvajati dodatna sredstva za Fakultet.

Sporazum vrijedi i danas, ali, objasnio je Miličić, problem je u tome što se ništa iz njega nije realiziralo. Rezultati državne revizije prije godinu i pol pokazali su da na Fakultetu nedostaje čak više od 30 posto nastavnika, o čemu je, rekao je, Fakultet jučer upozorio Senat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:31