ZORAN MILANOVIĆ

‘Dekanić? Očekuju da nas par milijuna idiota vjeruje da to nije zataškano. Vladi bih prije dao virus iz Wuhana nego novac‘

Predsjednik je ponovno komentirao odnos s premijerom Andrejem Plenkovićem

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata i tom prilikom komentirao posljednje izjave premijera Andreja Plenković.

“On ima dužnost koju bezobrazno krši. Nastojim biti kritičan, analitičan i da ono što govorim pokušam obrazložiti. Naša dužnost je da surađujemo”, kazao je predsjednik o odnosu s premijerom Plenkovićem.

Rekao je da mu je Plenković odmah po pobjedi na izborima najavio tvrdu kohabitaciju.

Ponovno se osvrnuo na uhićenog župana Damira Dekanića. “Imate frajera koji se napije k’o metla, burgija po Slavoniji, vide ga ljudi, vozi službeni auto. Ako već moraš popiti, neka te netko vozi. Ti uzmeš službeni auto, porazbijaš pola šora i fabriciraš dokaze. To nije napravio komunalni redar, već župan. I hoćete mi reći da HDZ to ne zna?”, rekao je, prenosi N1.

“Moja prosudba je da je premijer to saznao istog trenutka iz medija i cijelo vrijeme je znao i morao je znati. Tvrditi da to Plenković nije znao i štitio prijestupnika je kao tvrditi da onaj plinovod u moru nije raznijela Rusija ni Amerikanci nego Somalija”, dodao je, navodeći da Dekanić treba dati ostavku.

"Oni očekuju da nas par milijuna idiota vjeruje da je to istina. E pa nije istina", dodao je Milanović.

“Policija tvoja, imenuješ i postavljaš šefove policijskih uprava po županijama... Pa bira ih HDZ, ljudi koje HDZ drži na kratkoj lajni. Je li ovo rušenje vlade? Jesam se ja napio i razbio ogradu? Zasad nisam, ali imam vremena”, navodi Mialnović.

Osvrnuo se i na situaciju u SOA-a, rekavši da Plenković ustavnu dužnost gazi kao otirač. “Hoće li biti kriza? Oni očito smatraju da sustav može funkcionirati bez vojnih zapovjednika, da ne trebamo ambasadore…”

Novinari su ga pitali i za komentar o Slovačkoj i Poljskoj koje Ukrajini šalju borbene avione. “Njihova odluka. Pitate me hipotetski, kad bismo mi imali avione, bismo li ih trebali slati? To bi ovisilo o stanju tih zrakoplova... Ja pretpostavljam da se čak ni ova vlada ne bi odlučila za to. Ovi helikopteri koje su poslali Ukrajini, to je odluka vlade, to vodi masovnom krvoproliću i produljenju rata i pogibelji, ali ti helikopteri su od strane naše vojske deklarirani kao neperspektivni.”

Dodao je da je hrvatski sustav takav da on kao predsjednik ne može donositi odluke o novčanim sredstvima po tom pitanju.

“Vlada je zaslužna za novac, mada bi im prije dao virus iz laboratorija u Wuhanu nego novac”, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 13:37