SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE

Dekanica Akademije: Sve ću učiniti da maknem ljude koji ne trebaju biti blizu studenata

Pozvala je javno sve studente i alumnije da prijave seksualne predatore
 Darko Tomas/Cropix

Na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu od srijede su pristigle 22 prijave za seksualno uznemiravanje, većim dijelom od bivših studentica i studenata. Optuženo je, zasad, petero trenutačno zaposlenih nastavnika, troje umirovljenika, jedan pokojni profesora i dva vanjska suradnika koja više ne rade na Akademiji. Podaci su to koje je jučer na N1 televiziji iznijela dekanica Franka Perković Gamulin.

Pozvala je javno sve studente i alumnije da prijave seksualne predatore i obećala da će učiniti sve da makne ljude koje treba maknuti, da ih skloni od studenata.

- Prozvani smo, ja sam prozvana i nisam u poziciji da prozivam bilo koga drugog. Ali sam u poziciji da pozovem druge dekane i dekanice. Mi smo mislili da su naši mehanizmi sjajni, ali nisu. Kolege se javljaju i ispituju kako smo otvorili kanale, kolege iz Beograda tražili su da im pošaljemo svoje materijale… Ovakvih prigovora nismo imali, tajnica koja radi na Akademiji 27 godina nikada nije dobila sličnu prijavu. To govori da je pokrenut val koji je bio potreban, u kojem su se otvorile teme o kojima se žrtve nisu usudile razgovarati, zbog osjećaja krivnje, ne straha - istaknula je dekanica.

Kad je u pitanju težina prijava, Franka Perković Gamulin objašnjava za TNT kako nije pravnica i stoga joj je teško napraviti klasifikaciju.

- Radit će se u nekim slučajevima o bludnim radnjama težeg karaktera, uznemiravanju, neprihvatljivom diskursu od nastavnika - kaže dekanica i dodaje da se prijave najvećim dijelom odnose na nastavnike starijih i najstarijih generacija.

- DORH-u ćemo uputiti sve slučajeve, i anonimne i potpisane. Zaista se nadam da će razumjeti koliko je važno da iz sustava obrazovanja uklonimo ljude koji tu ne smiju biti. Koliko razumijem, postoji pravni temelj. Čini mi se da je tu riječ o jednoj sivoj zoni. Nadam se da će unutar sive zone DORH razumjeti gdje je njihova odgovornost - rekla je Perković Gamulin.

Njezin posao je, kaže, da zaštiti studentice i studente.

- Možda ga nisam dovoljno dobro obavila. Ljudi su iznenađeni, jasno je svima o kojim bi se možda kolegama moglo raditi. Postoji čvrsti konsenzus da se to sada riješi - poručila je na kraju dekanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:57