ODLAZAK S FAKULTETA

Dekanica PBF-a Jadranka Frece dala neopozivu ostavku

Frece je ostavku podnijela rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću, kao i svom matičnom fakultetu

Jadranka Frece

 PBF

Jadranka Frece, dekanica zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, podnijela je neopozivu ostavku na dužnost dekanice.

Kako piše Telegram, Frece je ostavku podnijela u petak, 5. svibnja i to rektoru Sveučilišta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću, kao i svom matičnom fakultetu. Ostavka stupa na snagu danas.

Rektor Lakušić, u pismu koje je dostavio PBF-u, pojašnjava kako i svi prodekani dekanice Frece ostaju bez funkcija, kao i da prestaju sve punomoći koje je Frece kao dekanica dala ‘vanjskim tvrtkama i pojedincima, osim za postupke u tijeku‘.

Nadalje, u pismu rektora Stjepana Lakušića PBF-u stoji kako je u što kraćem roku potrebno sazvati sjednicu fakultetskog vijeća na kojoj će se izabrati obnašatelj dužnosti dekana. Rektor je odredio i da će profesor Damir Stanzer, do imenovanja obnašatelja dužnosti dekana, ‘biti tehnički voditelj i pravni zastupnik PBF-a s ovlastima ravnatelja ustanove‘. Ako fakultetsko vijeće ne izabere obnašatelja dužnosti dekana na sjednici koju će sazvati profesor Stanzer, obnašatelja će imenovati Senat Sveučilišta na prijedlog rektora.

Podsjećamo, uz ime dekanice Frece veže se niz afera pa se tako otkrilo da je redovito ‘peglala‘ službenu karticu na parfeme, dizajnersku odjeću, šminku, naočale… Također, dok je fakultet grcao u dugovima, mimo plaće si je isplaćivala mjesečne dodatke u iznosu 10.700 kuna te uzimala novac za nepostojeće putne troškove. Osim toga, naručila je vlastiti portret u iznosu od 12.000 kuna te ga dala objesiti na fakultetu, iako je praksa da se po fakultetima fotografije ili slike dekana postavljaju tek nakon što odu s funkcije.

Dekanica od 2019. godine

Jadranka Frece rođena je u Zagrebu, 27. ožujka 1974. godine. Dužnost dekanice na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu obnaša od akademske godine 2019./2020., a dužnost prodekanice za znanstveno-istraživački rad obnašala je od 2011. do 2015., dok je 2015. izabrana za prodekanicu za znanost te tu funkciju obnaša do 2019. godine.

Članica je Hrvatskog mikrobiološkog društva, Hrvatskog društva za biotehnologiju, Hrvatske mljekarske udruge, Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Kako je navedeno u njezinom službenom životopisu, članica je Savjeta za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede za izradu nacrta Programa ruralnog razvoja RH (2014.-2020.).

Članica je i Povjerenstva za izradu Pravilnika o pomoći EU Komisiji i suradnji između EU Komisije i RH kroz znanstvena ispitivanja u području hrane (2013.); zamjenica predsjednice Vijeća biotehničkog područja (2017.-2018.), članica PANELA 2 Biotehničkih znanosti za vrednovanje projektnih prijedloga prijavljenih na natječaje Zaklade „Istraživački projekti“ i „Uspostavni istraživački projekti“ (2014.). Članica je Povjerenstva za poslijediplomske specijalističke programe Sveučilišta u Zagrebu (2014.-2019.), zamjenica člana Senata Sveučilišta u Zagrebu (2015.-2019.), članica Senata Sveučilišta u Zagrebu (2019.-), članica je rektorskog kolegija u širem sastavu (2019.- 2021.), članica je Znanstvenog odbora EBTNA u Hrvatskoj (2014. -) te članica savjeta gradonačelnika grada Knina (2017.-2021.).

Članica je Povjerenstva za utvrđivanje kriterija i potvrdu izbora u zvanja Vijeća biotehničkog područja (2017.-2019.), članica je uprave hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora (2018.-2021.) te Tematskog inovacijskog vijeća za hranu i bioekonomiju (2018.-2021.).

Članica je i Kriznog stožera vezano uz COVID-bolesti. Od 2021. je potpredsjednica za visoko obrazovanje, područnog znanstveno vijeće za biotehničke znanosti, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Glavna je urednica časopisa Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:04