SLOVENSKI MEDIJI

Delo o sporazumu: Arbitraža ide na referendum

Jedan bi referendum mogla raspisati slovenska vlada, a čak dva - koji bi se održali na isti dan - predlaže Slovenska pučka stranka
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Pitanje nije hoće li u Sloveniji biti referenduma o arbitražnom sporazumu, nego hoće li se održati jedan, dva ili tri, piše u današnjem izdanju ljubljansko Delo.

Jedan bi referendum mogla raspisati vlada, a čak dva - koji bi se održali na isti dan - predlaže Slovenska pučka stranka (SLS), koja je najavila da će nakon ratifikacije zatražiti naknadni zakonodavni referendum o sporazumu te savjetodavni referendum o ulasku Hrvatske u EU. Okvirno referendumsko pitanje moglo bi biti: “Jeste li za to da Slovenija podupre ulazak Hrvatske u EU pod uvjetom da se Hrvatska povuče sa slovenskog teritorija i mora i da Slovenija sačuva teritorijalnu vezu s otvorenim morem?”

Delo donosi i komentar Franca Jurija, potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora, koji kaže da Borut Pahor ima pravo kada kategorično zahtijeva da švedsko predsjedništvo odbije bilo kakvu ulogu “svjedoka” hrvatske jednostrane izjave.

- Razumljivo je da je ta izjava isključivo unutarnje politično sredstvo hrvatske Vlade da si osigura većinu u Saboru - tvrdi Juri.

Zastupnik stranke Zares kaže kako su aktualne napetosti razumljive jer smo vjerojatno na povijesnoj prekretnici.

Zagrebački dopisnik Dela komentira pak da je to što će o granici odlučivati treća strana “primjerena i pravedna kazna za obje države”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:36