SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

DEMOGRAFSKE MJERE NA VLADI Dječji doplatak dobivat će još 154.000 djece, a stižu i novi subvencionirani stambeni krediti. Evo kolika će biti kamata...

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će sa sjednice Vlade poslati poruke o demografskoj revitalizaciji zemlje i reformi pravosudnog sustava, koja će pridonijeti rješavanju zaostalih predmeta i smanjenju broja sudova.

Izmjenama zakona o doplatku za djecu, koje Vlada šalje u drugo saborsko čitanje, još 154.000 djece u Hrvatskoj dobivat će dječji doplatak, što će državni proračun do kraja ove godine stajati više od 150 milijuna kuna, rekao je Plenković na početku sjednice.

Ovim zakonskim izmjenama dajemo snažnu poruku koliko želimo pridonijeti demografskoj revitalizaciji zemlje, poručio je premijer.

Demografskoj i populacijskoj politici posvećene su i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, za što će se izdvojiti novih 40 milijuna kuna u ovoj godini.

Riječ je o mjeri koja je dobre rezultate postigla već u prošloj godini, a pokazuju cjelovitost aktivnosti koje Vlada želi učiniti na području demografske revitalizacije s jednim međuresornim pristupom, rekao je Plenković.

Nakon toga najavio je paket zakona o reformi u pravosudnom sustavu, koji bi trebali omogućiti brže rješavanje zaostalih predmeta i smanjenje broja općinskih, odnosno prekršajnih sudova sa 46 na 34.

"Mislim da su to važne poruke - da se prije ljetne stanke Sabora usvoji reforma u pravosudnom sustavu", istaknuo je Plenković.

Natječaji za subvencionirane kredite ići će sljedeće tri godine u rujnu

Natječaj za subvencioniranje stambenih kredita ići će sljedeće tri godine u rujnu, a subvencije će iznositi između 30 i 51 posto mjesečne rate kredita, ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine, predviđaju izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita koje je Vlada u četvrtak uputila Saboru.

Predloženim se izmjenama osiguravaju tri natječaja sljedeće tri godine, u rujnu svake godine, istaknuo je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Također se produljuje i rok subvencija, sa četiri na pet godina, a razdoblje subvencioniranja se dodatno produžuje za dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete u vremenu trajanja subvencije.

"Prošle godine u rujnu bio je izuzetno velik odaziv građana - 2.399 ih je podnijelo zahtjev za subvencioniranje kredita. To je ujedno i demografska mjera - u ovih šest-sedam mjeseci korištenja subvencija rođeno je više od 200 djece", rekao je Štromar.

Predloženim izmjenama će se dodatno za dvije godine subvencionirati i krediti građanima u slučaju da sam podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva ima utvrđen invaliditet veći od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Sam iznos subvencije ovisit će o indeks razvijenosti kako bi priliku za rješavanje stambenog pitanja mogli iskoristiti i oni iz manje razvijenih dijelova Hrvatske. Tako će građanima koju kupuju stan ili kuću na najnerazvijenijim područjima subvencionirati 51 posto mjesečnih obroka ili anuitet, a onima na najrazvijenijim područjima subvencija će biti 30 posto.

Kamatna stopa neće biti viša od 3,75 posto, a Štromar na natječaju za odabir banaka očekuje i nižu stopu. Lani su neke banke nudile i kamatnu stopu ispod tri posto, kazao je ministar.

Smatra da bi realna kamatna stopa bila između dva i tri posto, a kada Hrvatska uđe u europsku monetarnu uniju i povoljnija.

Štromar je podsjetio da je do sada provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2.320 zahtijeva te kako su u prošlom natječaju subvenciju dobili svi koji su se javili i koji su imali adekvatnu dokumentaciju.

U ovoj je godini za tu mjeru uloženo 42 milijuna kuna.

Vlada je odlučna da je ovaj model jedna od bitnih demografskih mjera. Biti će dovoljno novaca za sve koji će se javiti na natječaj i imati adekvatnu dokumentaciju, kazao je Štromar, poručujući da će se za to osigurati novac u proračunu.

Očekuje da će izmjene zakon biti usvojene u Saboru do 13. srpnja kako bi se natječaj za banke mogao provesti tijekom ljeta i početkom rujna omogućiti mladima da se jave na natječaj za subvencionirane kredite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 15:48