NATALITET RASTE

DEMOGRAFSKU SLIKU POPRAVLJAJU IM NEVJESTE IZ - KENIJE! 'Ljudi su se počeli vraćati, već iduće godine očekujemo više od dvadeset prvašića!'

 
 OŠ Fra Karlo Balić, Mladen Nejašmić

Sedam, 11, 16... - ne nisu to loto brojevi, nego slijed rasta broja prvašića u Šestanovcu u protekle dvije nastavne godine i na početku ove. Nije mnogo, reći će neki, ali to ipak čovjeka veseli.

Natalitet je u rapidnom porastu, pa se već iduće školske godine očekuje i koji prvašić više, piše Slobodna Dalmacija. Tome u prilog idu i brojke iz dječjih vrtića u Zadvarju, Blatu na Cetini i Šestanovcu, čiji su kapaciteti popunjeni do "čepa". Ni u jednom od spomenuta tri predškolska prostora nema slobodnog mjesta.

Osim mještana čiji se preci nisu iseljavali s tog područja, demografsku sliku značajno popravlja i nekoliko obitelji "povratnika" iz Splita i Omiša, a odnedavno i Slovačke.

– Trend je povratak. Imamo nekoliko obitelji koje su se vratile s dvoje i više djece. Ima ih i iz Slovačke čiji su roditelji kupili kuću u našem kraju, a i djece šestanovačkih nevjesta iz Kenije, pa idemo uzlaznom putanjom. Već iduće godine očekujemo više od dvadeset prvašića jer su svi vrtićki kapaciteti popunjeni.

- Sada trenutačno zajedno s našom školom u Blatu na Cetini ukupno imamo 161 učenika. Pitate što to znači za mene i ovu školsku ustanovu? Jednostavno sve. To su bitni pomaci koji daju života našem mjestu i našoj školi, u koju smo uložili dosta truda i novca – ističe Nada Utrobičić, ravnateljica Osnovne škole "Dr. fra Karlo Balić" iz Šestanovca.

Prema njezinim riječima, Županija je u šestanovačku osmoljetku do sada uložila sedam milijuna kuna.

– Uredili smo školsko dvorište, koje redovito osvaja nagrade za najljepši vrt primorske Hrvatske. Sve smo podredili djeci i to nam se sada vraća. Uveli smo jednosmjenski rad, od prošle godine sva naša djeca nose školske uniforme, a imamo i zadrugu "Šestančicu", čiji je rad iznimno zapažen na županijskim smotrama – kaže Utrobičić.

Od iduće godine, najavljuje ravnateljica, počet će izgradnja nove školske sportske dvorane, vrijedne osam milijuna kuna.

– Dokumentacija je pripremljena, a osigurana su i sredstva – tvrdi za Slobodnu Dalmaciju Utrobičić, koja bi željela da se pozitivan demografski trend nastavi, pa i da, kao nekada, bude primjer za ostale sredine.

Istina, nekada je djece bilo kudikamo više, ali u školi se nadaju da će se ponovno vratiti na stare staze. Takav "ritam", poručuju roditelji, treba pratiti i komunalna infrastruktura, koja je na području općine Šestanovac na niskim granama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:59