ZBOG KORONAVIRUSA

DEMOKRATI TRAŽE NAKNADU ZA RODITELJE DOK IM DJECA NE IDU U ŠKOLU I VRTIĆ 'Trošak bi se podijelio između države i poslodavca u omjeru 50:50'

 Davor Pongračić / CROPIX

Stranka Demokrati zatražila je u četvrtak da Vlada žurno propiše da roditelji, za vrijeme dok im djeca ne idu u školu i vrtić, imaju pravo na naknadu plaće uz subvenciju države.

U povodu objave premijera Andreja Plenkovića da se od petka u Istri zatvaraju škole i vrtići, Demokrati zahtijevaju od Vlade propisivanje prava roditelja da, za vrijeme dok djeca ne idu u školu i vrtić, roditelj ima pravo na naknadu plaće uz subvenciju države.

Svjesni smo da mnogi roditelji nemaju mogućnost za vrijeme dok rade osigurati skrb za djecu za vrijeme dok su vrtići i škole zatvoreni. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere kako bi se roditeljima koji ne mogu osigurati skrb za svoju djecu dok rade omogućilo pravo da ostanu kod kuće sa svojom djecom dok traju takve izvanredne okolnosti, kaže politička tajnica Demokrata Marina Kasunić Peris.

Ujedno predlaže da se pravo na naknadu plaće utvrdi u visini od 80 posto plaće radnika, a trošak bi se podijelio između države i poslodavca u omjeru 50:50.

Pravo bi se odnosilo na jednog od roditelja djeteta do starosti 15 godina, a utvrdilo bi se na razdoblje od tri mjeseca, s mogućnošću produžetka u slučaju da se situacija s koronavirusom ne smiri.

Slična rješenja već su uvele neke druge države, pa smatramo kako i Hrvatska mora slijediti primjere dobre prakse, poručuje Kasunić Peris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:24