PROMAŠILI SU ROK

Demokršćani ne mogu na parlamentarne izbore, Ustavni sud odbio im žalbu

“Jedna stranka nije prošla test kandidature”, rekao je glasnogovornik DIP-a

Slaven Hojski

 Darko Tomas/Cropix

Državno izborno povjerenstvo u subotu je objavilo da je primilo ukupno 165 pravovaljanih lista i da na izbore ide ukupno 2.277 kandidata, a budući da nije prihvatilo kandidacijsku listu Demokršćana, oni su se odmah požalili Ustavnom sudu, no u ponedjeljak im je sud žalbu odbio.

“Jedna stranka nije prošla test kandidature”, rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za N1 i dodao da je riječ o stranici Demokršćani.

“Riječ je o stranci Demokršćani. Odredba zakona je jasna te govori da pravo kandidiranja imaju stranke koje su registrirane u Republici Hrvatskoj na dan odluke predsjednika Republike, a to je bio datum 15. ožujka. Uvidom u registar smo vidjeli da je stranka Demokršćani registrirana 19. ožujka. Oni su podnijeli zahtjev početkom ožujka, ali nisu registrirani u roku. I sad su uložili žalbu Ustavnom sudu preko DIP-a", rekao je Hojski.

Podsjetio je da Ustavni sud ima rok od 48 sati riješiti tu žalbu i da su mu je odmah i poslali.

Ustavni sud donio je odluku o žalbi u ponedjeljak - žalba je odbijena i kandidacijska lista Demokršćana nije prihvaćena.

Riječ je o kandidacijskoj listi političke stranke Demokršćani za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u I., II., III., V., VI., VII., IX., X. i XI. izbornoj jedinici te kandidacijskoj listi političke stranke Demokršćani i Nezavisne liste Višnjan u VIII. Izbornoj jedinici.

Ustavni sud RH jednoglasno je na sjednici u ponedjeljak donio odluku da se odbija kao neosnovana žalba političke stranke Demokršćani podnesena protiv rješenja Državnog izbornog povjerenstva RH.

"S obzirom na to da na temelju Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor (ZIZHS) pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor imaju samo političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, a da u konkretnom slučaju ta zakonska pretpostavka nije ispunjena, Ustavni sud je ocijenio da je osporeno rješenje donijeto u skladu sa zakonom.

Polazeći od navedenog, te imajući u vidu razloge kojima žaliteljica obrazlaže žalbu, Ustavni sud ocjenjuje žalbu neosnovanom", stoji, uz ostalo, u odluci Ustavnog suda.

Na upit N1 o eventualnim drugim nepravilnostima, Ustavni sud sve što je zasad imao reći u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora izrekao je u Upozorenju od 18. ožujka 2024. odgovorio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:49