ZA SIGURAN JADRAN

DEMONSTRACIJA MOĆI HRVATSKE VOJSKE Pogledajte kako su ispalili raketu i uništili metu daleku 26 km

Hrvatski je dio Jadrana upravo postao malo sigurniji. Naime, u području srednjeg Jadrana, u akvatoriju Dugog otoka u četvrtak (14.5.2015.) održano je nadzorno – tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B, javlja MORH.

Raketa ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, te je s udaljenosti od 26 kilometara uspješno pogodila metu i potpuno ju uništila. Iako je bilo planirano još jedno ispaljivanje s raketne topovnjače "Kralj Dmitar Zvonimir", s obzirom da je već prvim pogotkom meta bila potpuno uništena, nije bilo potrebe za drugim lansiranjem.

Inače, riječ je o jednoj od najvažnijih aktivnosti HRM-a planiranih za ovu godinu.

Nadzorno-tehničkom gađanju nazočili su predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Dragutin Repinc, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović, članovi stručnog povjerenstva te predstavnici domaćih tvrtki koji su radili na pripemi i provjeri komponenti sustava.

Ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo uspješnim lansiranjem rakete RBS-15 te uputio čestitke svima koji su sudjelovali u ovoj zahtjevnoj aktivnosti.

- Stav je MORH-a da želimo zadržati sposobnost protubrodskog raketnog sustava RBS-15, kao sredstva odvraćanja od ugroza na moru. Naš je plan u narednih nekoliko godina obnoviti kompletno ovaj sustav i tako dati Hrvatskoj ratnoj mornarici kontinuitet i sposobnosti tradicionalne mornarice. Ovo je prijelazno razdoblje jer prema Dugoročnom planu razvoja OS RH, 2020. godine planirana je nabava novog protubrodskog raketnog sustava. Ponosan sam na Oružane snage RH i reći ću ono što uvijek ponavljam – hrvatska vojska rođena je spremna i sposobna je izvršiti sve zadaće koje se pred nju postave - rekao je ministar Kotromanović.

Lansiranje rakete RBS-15B provedeno je u svrhu ispitivanja njihove pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti, te procjene isplativosti temeljnog remonta raketa s ciljem produljenja njihovog životnog vijeka.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić naglasio je kako je ovo prvi put da je hrvatska vojska ispalila raketu s raketne bitnice.

- To značajno povećava sposobnosti OS RH i mogućnost da branimo u potpunosti Jadransko more. Te rakete se mogu lansirati i na ciljeve na zemlji i svaki cilj na udaljenosti do 80 kilometara vojska može sigurno pogoditi i u potpunosti uništiti. Ponosni smo što smo to postigli znanjem hrvatskih vojnika, te što smo svojim znanjem i umijećem izvršili i potreban remont i održavanje sustava - istaknuo je general Lovrić.

Prethodno lansiranje raketa RBS-15, prilikom čega su ispaljene dvije rakete s raketnih topovnjača „Kralj Petar Krešimir IV“ ( RTOP 11) i „Šibenik“ (RTOP 21), provedeno je prije gotovo 21 godinu u sklopu združene vježbe HRM-a i HRZ i PZO „Posejdon 94“.

Od tada se sustav redovito održavao na srednjem stupnju održavanja te se paralelno s proizvođačem SAAB iz Švedske pokušavala ugovoriti viša razina održavanja te provedba remonta sustava.

Raketa RBS-15B namijenjena je za uništavanje brodova od 200 – 15.000 tona. Velikog je dometa i ima mogućnost leta iznad kopna i mogućnost gađanja ciljeva iza horizonta odnosno ciljeva u radarskoj sjeni otoka uz mogućnost gađanja pod kutom od 90 stupnjeva. Visoke je vjerojatnosti pogotka, a učinak bojeve glave je razoran. Kompletan sustav ima vrlo brzu reakciju od momenta uočavanja cilja do lansiranja rakete.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 11:01