SPREMAJU NOVO DRUŽENJE

Dernek desnih ekstremista ide dalje: ‘Gejevi i pedofili u istoj skupini? Nisam ništa krivo rekao‘

Hrvoje Zekanović bio je jedan od sudionika skupa ‘Desničari u pubu‘ koji je obilovao ksenofobnim ispadima i govorom mržnje
Hrvoje Zekanović i skup 'Desničari u pubu'
 Jutarnji/damjan Tadic/Cropix

Nakon što je Jutarnji izvijestio sa skupa "Desničari u pubu" u pivnici Veliki Tolk i upozorio na niz ksenofobnih izjava i govor mržnje prema LGBTQ zajednici sama pivnica našla se na udaru javnosti. Zbog velikog broja negativnih komentara i recenzija deaktivirani su njena Facebook stranica, onemogućeni komentari na Instagram stranici, a nestala je i s Googlea.

Podsjetimo, skup u organizaciji političkog pokreta Generacija obnove bio je zapravo već 57. po redu, a unatoč osudi većeg dijela javnosti čini se kako će se i dalje nastaviti organizirati.

Naime, već za sljedeću srijedu najavljen je novi skup s temom "cancel kulture". Ovaj s kojeg je pak izvještavao Jutarnji, a na kojem su prozivani i gradonačelnik Tomislav Tomašević i saborska zastupnica Sandra Benčić pohodili su i neki njeni saborski kolege, pa smo nazvali zastupnika Hrvoja Zekanovića (HRAST), da ga pitamo što je tamo radio.

image
Skup "Desničari u pubu" u Velikom Tolku u Zagrebu
Jutarnji.hr

- Godinama kontinuirano u ovoj državi svjedočimo LGBT propagandi, a kada im se uputi mala kritika, diže se velika prašina - rekao nam je na početku.

Dodao je da je, za razliku od većine javnosti, ponosan na okupljene i da mu je drago da ima još ljudi koji pametno razmišljaju.

- Naša diskusija u Velikom Tolku je održana iznimno akademski i pristojno - rekao je Zekanović i naglasio da su svi dobrodošli na druženja.

Nadalje, objasnio je da je druženje "Desničara u pubu" zapravo koncept koji potječe sa zapada, primarno Velike Britanije, gdje se uz ispijanje piva diskutira o raznim aktualnim temama. Dodao je da ponekad ta okupljanja prerastu u druženja s pjesmom gdje se fino pojede i popije, no da ih se ne smije izjednačavati sa skupovima koji imaju loše namjere.

Zekanović je u srijedu usred rasprave rekao da su prije 30 godina u udžbenicima iz psihologije homoseksualci bili kategorizirani u istu skupinu kao i nekrofili, pedofili i slične skupine.

- Nisam ništa pogrešno rekao. Tako to stoji i u povijesnim knjigama, gdje postoji niz primjera koji ukazuju na to. Mnogi misle da se društvo kreće unaprijed, no vidjet ćemo hoće li opstati za nekoliko mjeseci - zaključio je saborski zastupnik.

image
Skup "Desničari u pubu" u Velikom Tolku u Zagrebu
Jutarnji.hr

Dok se sastanci Desničara u pubu nastavljaju, i to s temom "cancel kulture", javnim istupima, mnoge udruge ljubitelja raznih znanstveno-fantastičnih franšiza, kojima je Veliki Tolk pružio prostor za druženje, kvizove i ostale događaje slične prirode, ogradile su se od pivnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:40