KRIZA U ĐAKOVU

Deseci oboljelih, virus ušao i u vrtić, zaraženi nadbiskup na krizmi bio u kontaktu sa 133 osobe

Stožer Civilne zaštite još uvijek ne razmišlja o uvođenju karantene za ovaj slavonski grad
samostan Milosrdnih sestara svetog Križa
 Vlado Kos/Cropix

U Osječko-baranjskoj županiji od četvrtka je 40 novozaraženih Covidom-19, što ukupan broj zaraženih od ponovne aktivacije virusa podiže na 67. Među novozaraženima je 36 časnih sestara iz đakovačkog samostana, jedan bogoslov iz sjemeništa u Đakovu te nadbiskup đakovačko-osječki u miru monsinjor Marin Srakić, koji je protekloga vikenda bio na jednom bogoslužju u samostanu.

On je, kao i još petero đakovačkih pacijenata, hospitaliziran u KBC-u Osijek. Među zaraženima su i ravnateljica te jedna odgojiteljica Dječjeg vrtića Sunčev sjaj Nazaret, koji djeluje u sklopu Samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, koji je najveće žarište epidemije koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji otkako se virus u ožujku pojavio u Hrvatskoj.

Hoće li među zaraženima biti i djece iz vrtića, znat će se u petak, s obzirom na to da su epidemiolozi u četvrtak uzimali uzorke polaznicima vrtića. Njih je ukupno 86, u četvrtak je bris uzet od njih 40, a uzorkovanje se radilo i u sjemeništu i nadbiskupiji. Samo u Đakovu je ovoga tjedna uzet uzorak od 400 osoba, a to će se nastaviti i sljedećih dana, jer se potvrđenom zarazom kod nadbiskupa Srakića proširio broj kontakata.

- S obzirom na to da je virus potvrđen i kod nadbiskupa Srakića, a kako je on prošloga vikenda bio na krizmi u direktnom kontaktu s krizmanicima i njihovim kumovima, briseve ćemo uzeti i od njih. Imamo podatke za sve osobe koje su bile u kontaktima sa zaraženima - rekao je epidemiolog prof. dr. Karlo Kožul. Inače, kad je riječ o spomenutoj krizmi, riječ je o 133 osobe.

- Sva dosadašnja testiranja koja smo obavili bila su iz samostana, sjemeništa i nadbiskupije, odakle su testirane sve sestre te bogoslovi i svećenici koji su dolazili u samostan. Sada nam slijede testiranja svih ostalih za koje se pokaže epidemiološka potreba. Vidjet ćemo hoće li biti išta izvan samostana, jer smo “pohvatali” sve kontakte, pa mislim da izvan samostana neće biti ništa - rekao je Zlatko Pandžić, ravnatelj ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Inače, u njihovom te u laboratoriju KBC-a Osijek, u srijedu je obrađen rekordan broj uzoraka, njih čak 237, većina iz Đakova, konkretno samostana te sjemeništa i same Đakovačko-osječke nadbiskupije, gdje je zaraza utvrđena nadbiskupu u miru Marinu Srakiću, dok su aktualni đakovačko-osječki nadbiskup monsinjor Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić u samoizolaciji. Inače, kad je riječ o samoizolaciji, ukupno su na području županije 453 osobe koje su obuhvaćene tom mjerom. Povećan je i broj hospitaliziranih pacijenata, ali je dobra vijest da su svi dobrog općeg stanja, a u bolnicu su smješteni uglavnom iz preventivnih razloga, s obzirom na njihovu dob.

- Jučer je hospitalizirano sedam novih pacijenata, među kojima je jedan iz Osijeka i šestero iz Đakova, što čini ukupan broj od 14 pacijenata o kojima skrbimo u bolnici. Važno je reći da nitko nije teže bolestan - kazala je prof. dr. Ljiljana Perić, v.d. predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, dok je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. Željko Zubčić kazao da su “s obzirom na dob pozitivnih osoba, koja je prosječno 62 godine, podigli smo kapacitete za intenzivno liječenje tako da smo spremni i za eventualne teže slučajeve”.

Inače, Epidemiološka služba u Đakovu i u srijedu i u četvrtak bila je pod pravim opsadnim stanjem i što se tiče uzimanja uzoraka i što se tiče telefonskih poziva, pa se očekuje da će i tijekom četvrtka biti analizirano 200, a možda i više uzoraka. Ipak, unatoč tako velikom broju oboljelih u Đakovu, Stožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije još uvijek ne razmišlja o uvođenju karantene za ovaj slavonski grad.

Razlog za to ponajviše je u činjenici da se virus zasad nije proširio izvan samostanskih i crkvenih krugova. Naime, u Đakovu je ukupno 51 zaražena osoba - 49 časnih sestara, jedan bogoslov i monsinjor Srakić. Dobar je i podatak da časne sestre u samostanu imaju gotovo savršene uvjete za samoizolaciju, s obzirom na to da se nalaze u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama, a među njima je i velik broj medicinskih sestara po struci. No, nova situacija ipak dovodi do pojačanja aktivnosti Stožera, ali prema riječima načelnika Gorana Ivanovića, krizme i pričesti koji su najavljeni za vikend, neće se otkazivati.

- Od danas pojačavamo nadzor provođenja svih propisanih mjera. Današnja testiranja vrlo su važna za ukupan dojam, pa podižemo lokalne stožere na višu razinu, ali zasad nemamo nikakve druge mjere. U nedjelju je zakazano puno pričesti i krizmi koje se ne odgađaju, s time se i dalje ide uz pridržavanje svih mjera i protokol u dogovoru lokalnih stožera i nadbiskupije - rekao je Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:28