PROSLAVA

Deseci tisuća vjernika na blagdan Velike Gospe u marijanskim svetištima

Dražen Kutleša je na misnom slavlju u Mariji Bistrici istaknuo je da za zdrav osjećaj pripadnosti ne treba ponižavati drugačijega

Sinj

 Božidar Vukičević/CROPIX

Blagdan Velike Gospe katolički su vjernici proslavili u marijanskim svetištima diljem zemlje. U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke okupilo se više desetaka tisuća vjernika, a misu je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, koji je istaknuo da se u životu ne može napraviti iskorak bez čvrstog držanja za korijenje.

image

Marija Bistrica

Ivana Nobilo/CROPIX

- To nam kaže papa Franjo. Čovjek bez korijenja i prošlosti, bez osjećaja i pripadnosti narodu i Crkvi, ne poznaje niti razumije samoga sebe. Zdrav osjećaj pripadnosti ne rađa se bolesnim nacionalizmom u odnosu na narod ili pak vjerskim fanatizmom i zatvorenošću u odnosu na pripadnost Katoličkoj crkvi, već ponosom koji ne ponižava drugoga i drugačijega, ali voli i podupire svoje - istaknuo je Kutleša, prenosi Hina.

Dodao je da smo svjedoci toga da je gubitak katoličkih korijena i jasnog nacionalnog identiteta na zapadu doveo do gubitka osjećaja pripadnosti i odgovornosti za društveni život, što ima svoje konkretne posljedice.

Destruktivni nagon

- Na mnogim poljima društvenog života pokazuje se rušilački, destruktivni nagon pojedinaca, vidljiv u negativizmu i osporavanju bilo kakvih plemenitih nastojanja ili pokušaja rada za opće dobro - poručio je. Posebno se obratio majkama, kazavši kako Crkva posebno gleda na njih i njihovo poslanje. - Prenesite svojoj djeci vjeru u Boga. Drage majke, čuvajte obiteljsku molitvu, molitvu Gospine krunice. Vi, poput Marije, i u najtežim trenucima znate svjedočiti nježnost i moralnu snagu - rekao je.

Blagdan Velike Gospe deseci tisuća vjernika slavili su i u najvećem marijanskom svetištu istočne Hrvatske, svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu. Ondje je središnje misno slavlje predvodio Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, koji je u svojoj homiliji istaknuo kako je "Marijino uznesenje na nebo ostvarenje otajstva Kristove muke i uskrsnuća, ali i stvarnost koja se tiče svih nas jer nam jasno pokazuje i budućnost čovječanstva".

- Marija zna da treba biti otvorena Bogu i prorokuje da na prvom mjestu nisu moć, uspjeh, novac i slava ovoga svijeta, nego služenje, poniznost i ljubav, i da je to put koji nas vodi u nebo. Taj put služenja u skromnosti, samozatajnoj ljubavi i poniznosti, koji je prošla Marija, čini nas blaženima na našem ovozemaljskom putovanju i otvara nam vrata neba.

Biti skroman ne znači biti manje vrijedan ili poricati vlastite darove i mogućnosti, već znači biti realan te imati pravu sliku o svojim kvalitetama, manama i vrlinama. Biti skroman znači velikodušno i samozatajno stavljati se Bogu u službu te istodobno poštovati i druge - poručio je Hranić.

Proslava u Sinju

U Sinju, najvećem marijanskom svetištu u južnom dijelu Hrvatske, blagdan Velike Gospe proslavljen je uz poruku apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije Želimira Puljića, koji je rekao da su "čestite, uzorne i plemenite majke snaga obitelji, duša naroda, stožer života i budućnost društva".

- To su majke koje kleče pred Gospom, najvećom ženom povijesti i mole blagoslov, zagovor i njezinu pomoć. Marija kao pomoćnica kršćana stoljećima je bila utočište, utjeha, pomoć i obrana - naglasio je Puljić.

U devet dana, otkad su na programu mise devetnice, Sinj je pohodilo više od 150 tisuća vjernika iz Dalmacije i ostalih krajeva Hrvatske te susjedne BiH, a jučerašnjem su slavlju prisustvovali i brojni stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:26