10 PREDIZBORNIH DVOJBI

DESET KLJUČNIH PITANJA I ODGOVORA UOČI POČETKA IZBORNE KAMPANJE Hoće li Petir s HDZ-om, Raspudić s Mostom, a Brkić i Kovač u penziju

HNS-ov adut bit će gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, a Blaženka Divjak još se nije izjasnila. Od svih lidera HDZ-ove Opcije za promjene, mjesto na izbornoj listi mogao bi dobiti samo Davor Ivo Stier
Davor Ivo Stier, Miro Kovač i Milijan Brkić
 Darko Tomaš / CROPIX

Koga će sve, osim HSLS-a, HDZ udomiti na svojim izbornim listama, što će na koncu odlučiti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, može li Marijana Petir oživjeti svoju političku karijeru, hoće li se Nino Raspudić uspjeti dogovoriti s Mostom... Nakon razgovora s brojnim političkim insajderima donosimo vam odgovore na najzanimljivija pitanja ovih parlamentarnih izbora.

1. Hoće li bivši HNS-ovac i međimurski župan Matija Posavec ići na listu SDP-a ili u bloku manjih stranaka centra s Radimirom Čačićem?

- Posavec još nije odlučio kako će izaći na izbore, razgovori se još vode i trajat će do kraja tjedna. Ali, sigurno je da na izbore izlazi kao nezavisni kandidat, odnosno neće ulaziti u stranke. Postoje tri opcije: da ide samostalno i uhvati mandat u trećoj izbornoj jedinici (na posljednjim je izborima dobio 16.500 preferencijalnih glasova), da ide na listu SDP-a koji mu je dao dobru ponudu (spominju se čak dva mjesta na listi) s obzirom na to da su partneri i u Županijskoj skupštini ili da ide u bloku manjih stranaka centra poput Čačićevih Reformista, Demokrata Miranda Mrsića ili HSLS-a.

2. Hoće li Nino Raspudić biti na listi Mosta?

- Most nakon raskida s Domovinskim pokretom Miroslava Škore na izbore izlazi samostalno i nadaju se da će dobiti više od tri mandata, a za ovaj tjedan najavljuju i ‘velika’ pojačanja. Ne otkrivaju još tko će im se pridružiti, zna se da će riječki vjeroučitelj Marin Miletić biti na listi u 8. izbornoj jedinici, da će sasvim sigurno na listama biti i dvojac Petrov - Grmoja te većina sadašnjih saborskih zastupnika poput Mire Bulja, Roberta Podolnjaka, Marka Sladoljeva, Sonje Čikotić i Ines Strenje, a pregovori s Ninom Raspudićem očito još traju. Iz Mosta, naime, ne demantiraju niti potvrđuju da će on biti dio njihove ekipe na izborima.

3. Hoće li HNS preživjeti izbore?

- Vjerojatno hoće, barem s jednim do dva mandata iako cilja i na više. Njihov adut na izborima bit će nezavisni gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, koji bi mogao i nositi listu u četvrtoj izbornoj jedinici u kojoj će biti i Ivan Vrdoljak i Stjepan Ćuraj. Na listi se očekuju i neki nezavisni načelnici i gradonačelnici, bivši HDSSB-ovci iz Slavonije.

U trećoj izbornoj jedinici listu će nositi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, koji će vjerojatno postati i novi predsjednik HNS-a na nedjeljnim unutarstranačkim izborima. Ostaje otvoreno i pitanje ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, koja se još ne izjašnjava o tome hoće li ići na listu HNS-a.

4. Hoće li Biljana Borzan nositi listu SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici?

- Neće. Iako ju je vrh stranke vidio na tom mjestu, a Predsjedništvo donijelo odluku da će na listama biti svi njihovi eurozastupnici, Biljana Borzan, koja je osvojila popriličan broj glasova na izborima za Europski parlament, ne želi sudjelovati na nacionalnim izborima.

Razlog je vrlo jednostavan - ne želi varati birače jer joj mandat u Europskom parlamentu traje još četiri godine, tako da u idući saziv Sabora ne bi ni ušla, nego bi ju netko mijenjao. Slično razmišlja i Tonino Picula. Nositelj liste u četvrtoj izbornoj jedinici stoga će vjerojatno biti Domagoj Hajduković.

5. Hoće li IDS ići u predizbornu koaliciju sa SDP-om?

- Neće. IDS će, kao i na prethodnim izborima, i u ovu bitku za Istru ići samostalno u osmoj izbornoj jedinici i vjerojatno osvojiti svoja tri mandata, a poslije će pregovarati sa SDP-om o sastavljanju većine i Vlade bude li u prilici za to. SDP još pregovara s PGS-om.

6. Hoće li bivša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir biti na HDZ-ovoj listi za Sabor?

- Pregovori između predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i Marijane Petir, kako neslužbeno doznajemo, još nisu okončani, a za političke usluge bivše eurozastupnice zainteresiran je i Miroslav Škoro.

Iako Petir još nije odlučila s kime će (i hoće li) izaći na parlamentarne izbore, čini se da je više zainteresirana za suradnju s HDZ-om. Ako se na kraju uspiju dogovoriti, Petir će biti na listi HDZ-a u šestoj izbornoj jedinici (dio Zagreba, Sisak, Moslavina…).

7. Čelni ljudi vladajuće stranke rekli su da predizborna suradnja u obzir dolazi samo s partnerima s kojima je HDZ surađivao na izborima 2016. godine. O čemu se tu, konkretno, radi?

- Na prošlim izborima HDZ nije imao partnera na nacionalnoj razini, nego je s nekoliko stranaka surađivao u pojedinim izbornim jedinicama. Tako su s Hrvojem Zekanovićem iz Hrasta surađivali u devetoj jedinici, s Hrvatskom demokršćanskom strankom (HDS) u drugoj i desetoj jedinici, a s HSLS-om u prvoj i drugoj.

Zasad je manje-više sigurno samo to da će HSLS-ov predsjednik i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak biti visoko na listi HDZ-a u drugoj jedinici te da će HSLS dobiti, navodno, još jedno mjesto s kojeg je moguće ući u Sabor. U HDS-u vjeruju da će i ove godine s HDZ-om dogovoriti predizbornu suradnju.

8. Hoće li vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ostati u HDZ-u ili će pristati na ponudu Miroslava Škore i na njegovoj listi izaći na izbore?

- Škoro već neko vrijeme pregovara s Penavom i još nekim ljudima iz vukovarskog HDZ-a o mogućnosti zajedničkog izlaska na izbore u petoj izbornoj jedinici. Iako će Penava konačnu odluku objaviti sutra, čini se da je vukovarski gradonačelnik na korak do izlaska iz HDZ-a.

9. Ima li na Plenkovićevoj listi mjesta za poražene na unutarstranačkim izborima?

- Od svih lidera Opcije za promjene, mjesto na izbornoj listi mogao bi dobiti samo Davor Ivo Stier - tvrdi naš izvor iz HDZ-a. Dodaje kako mu je jako teško procijeniti što će Plenković učliniti sa svojim protukandidatom na izborima za šefa stranke Mirom Kovačem, dok je gotovo siguran da za Milijana Brkića ove godine neće biti mjesta na listi za Sabor. Tomislav Tolušić dobrovoljno se povukao u političku mirovinu, a Ivan Penava vjerojatno odlazi iz stranke.

10. Hoće li stranke ljevije od SDP-a formirati koaliciju?

- Vrlo vjerojatno. Kako neslužbeno doznajemo, ljevica će na parlamentarne izbore ujedinjena. Predizbornu koaliciju trebali bi formirati Možemo!, Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta, a u četiri zagrebačke izborne jedinice koaliciji lijevih stranaka vjerojatno će se priključiti i stranka Za grad

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:56