KRUPNE RAZLIKE

DESET MJESECI PRIJE IZBORA ZNA SE POREZNA POLITIKA Za razliku od Hrvatske, temelji ekonomskog programa objave se već na početku

 Reuters

Što razlikuje ozbiljnu, naprednu i iskusnu demokraciju od neuspješnih zemalja s kratkom demokratskom tradicijom?

Jedna od najuočljivijih i najkrupnijih razlika u svakom slučaju je odnos političkih kandidata prema konkretnim proračunskim i, uže, poreznim pitanjima.

Dok su tijekom hrvatske parlamentarne kampanje političke stranke i koalicije baratale uglavnom načelnim frazama i parolama, u žestokoj američkoj izbornoj utakmici 2016. svi ključni republikanski i demokratski kandidati jasno predstavljaju svoju proračunsku, odnosno poreznu viziju jer je američkim biračima odavno jasno da je proračun ključni instrument upravljanja nacionalnom ekonomijom te stoga i kvalitetom njihova života.

Udaljiti državu

Za razliku od njih, ni nakon završetka naše izborne kampanje još nam nije poznato kakva će točno biti proračunska, odnosno porezna politika u sljedeće četiri godine.

U Sjedinjenim je Državama, za razliku, već sada jasno da republikanci, primjerice, planiraju udaljiti državu od oporezivanja investicija te se usmjeriti prema oporezivanju potrošnje.

Senatori Cruz i Paul tako žele reducirati porez na korporativni prihod i porez na plaće te ga nadomjestiti kroz porez na dodanu vrijednost. Senator Rubio i umirovljeni neurokirurg Carson žele eliminirati porez na kapitalnu dobit, dividende i kamate.

Uz to, republikanci planiraju sniziti marginalne porezne stope i limitirati porezna izuzeća, ali ne nude jasne odgovore kako će nadoknaditi izgubljene porezne prihode.

Kapitalna dobit

Za razliku od njih, demokratska kandidatkinja Clinton predlaže podizanje poreza na kapitalnu dobit na imovinu koja se drži od jedne do šest godina te povećanje od četiri posto poreza na dohodak viši od pet milijuna dolara.

Traži i legislativu koja će onemogućiti kompanijama izvlačenje prihoda u inozemstvo kako bi izbjegle plaćanje poreza.

Drugi demokratski kandidat, pak, predložio je porez na financijske transakcije i širenje poreza na nekretnine. Planira uvesti i plaćeni godišnji odmor koji će se financirati iz povećanog poreza na plaće.

Ukratko, američki birači, za razliku od nas, imaju priliku birati s menija vrlo konkretnih ponuda. Više o ponudi američkim biračima u grafici uz tekst.

Kliknite na fotografiju za cjeloviti prikaz infografike

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 03:42