KULMINACIJA BOLESTI

Deset mrtvih i 40.000 zaraženih. Sad je jasno: Ovo cjepivo ne štiti od virusa svinjske gripe

Cjepivo je učinkovito u 20 do 60 posto slučajeva, a prijašnjih godina zaštita je bila i do 90 posto. Ili je virus mutirao ili je doza bila preslaba
Ilustracija
 Goran Šebelić / CROPIX

ZAGREB - Svinjska gripa u Hrvatskoj kulminira i, prema procjenama, dosad je oboljelo oko 40.000 osoba, a deset ih je umrlo. Trenutačno su u zagrebačkoj Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević dvije osobe u vrlo teškom stanju pa su zato priključene na ECMO uređaje, a četiri su na respiratoru, kaže prof. dr. Josip Begovac. Među njima je i jedna rodilja koja je prije četiri dana u bolnicu stigla kao trudnica .

ECMo uređaj spreman

Zbog njezina teškog stanja liječnici su odlučili da se treba hitno poroditi pa je tako prije tri dana u klinici u Petrovoj rodila carskim rezom. Beba je dobro, a njezino se stanje zasad uspješno stabiliziralo pa, premda su liječnici za nju imali primpremljen i ECMO uređaj, on zasad ipak nije bio potreban.

Prema riječima prof. dr. Begovca, kod onih koji imaju komplikacije svinjske gripe i dolaze u Infektivnu uglavnom se radi o upalama pluća. Valja također istaknuti da je većina oboljelih s komplikacijam iz rizičnih skupina.

No, i u ovoj sezoni gripe stručnjaci zapažaju da je smrtnost kao i lani manja od predviđenih brojki, ne samo kod nas, već i u svijetu. Tako je od svinjske gripe u svijetu umrlo ukupno oko 20.000 osoba, a svjetski je prosjek oko 50.000 u jednoj sezoni gripe. Drugim riječima, na 200.000 osoba umire jedan bolesnik koji je imao nesreću dobiti komplikacije. Osim toga sve se glasnije govori da “nešto nije u redu s cjepivom” koje nije učinkovito kao što se očekivalo, sukladno iskustvima ranijih sezona gripe.

Britanci više ugroženi

Naime, i među umrlima u Hrvatskoj dvije su osoba bile cijepljene, a takvih ima i među onima koji su se oporavili od svinjske gripe, ali su oboljeli unatoč cjepivu.

Hrvatska je za ovu sezonu nabavila 650.000 doza cjepiva, a svaka doza stoji oko 45 kuna. Država je, znači, cjepivo platila oko 30 milijuna kuna.

20.000 umrlih u svijetu

*12.000 registrirano oboljelih

*40.000 broj zaista oboljelih

*10 osoba umrlo

*20.000 osoba umrlo u svijetu od svinjske gripe

*50.000 ljudi u cijelom svijetu u prosjeku umire od sezonske gripe

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:49