NOVI FAKULTET

DESET ODGOVORA O HRVATSKIM STUDIJIMA Ministarstvo: Hrvatski studiji nisu tražili od nas dopusnicu, nego veće plaće

 Davor Pongračić / CROPIX

Višegodišnja akademsko-pravna “trakavica” oko Hrvatskih studija (HS) dobila je novi nastavak nakon što je prošli tjedan HS upisan u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Zagrebu kao samostalna pravna osoba pod nazivom Fakultet hrvatskih studija unatoč činjenici da nema dopusnicu Ministarstva znanosti. Kako većina ljudi teško više može pratiti što se događa na Hrvatskim studijima, u ovom članku odgovaramo na neka od najčešće postavljanih pitanja o toj instituciji.

Kada su osnovani Hrvatski studiji?

Hrvatski studiji osnovani su 1992. godine, najprije kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Od 1996. godine djelovali su kao sveučilišni centar sa statusom podružnice Sveučilišta u Zagrebu.

Kad je promijenjen status Hrvatskih studija?

Pravni status im je ponovno izmijenjen početkom 2017. godine, kada je Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio da HS postane sveučilišni odjel.

Zašto je ministrica Divjak odbila dati dopusnicu HS-u?

Zbog činjenice da sveučilišni odjel, što su Hrvatski studiji, ne može pokrivati sedam znanstvenih područja, nego samo jedno. Zbog toga je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odbila 2018. godine potpisati pozitivnu akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) i vratila ju je “na ponovno razmatranje”. Sporan pravni status Hrvatskih studija nije riješen do danas, a pred Upravnim sudom u Zagrebu već gotovo tri godine vodi se spor u kojem Sud treba reći jesu li Hrvatski studiji u protuzakonitom statusu. No, tijekom tri godine na Upravnom sudu nije sazvano nijedno ročište.

Što se dogodilo u prosincu 2019. godine?

Senat Sveučilišta u Zagrebu 10. prosinca 2019. godine donio je odluku prema kojoj Sveučilišni odjel Hrvatski studiji postaje fakultet, a dekan Pavo Barišić, bivši ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Andreja Plenkovića. Iako HS nema dopusnicu za rad koju izdaje Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), za tu odluku glasala je velika većina prisutnih članova Senata: protiv su bila samo dva, a suzdržan jedan.

Kada je u sudski registar upisan Fakultet hrvatskih studija?

Dana 7. siječnja 2020. u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Zagrebu HS je upisan kao samostalna pravna osoba pod nazivom Fakultet hrvatskih studija. U sudskome registru, kao osoba ovlaštena za zastupanje Hrvatskih studija, upisan je Pavo Barišić kao dekan.

Je li MZO dao suglasnost za upis u sudski registar?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi da nije dobilo odluku ni Senata o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija ni zahtjev za osnivanje. Upis u sudski registar bez suglasnosti MZO-a nije zakonit. Pritom Sveučilište u Zagrebu u postupku osnivanja fakulteta kao javne ustanove ima obvezu od Ministarstva znanosti i obrazovanja ishoditi odgovarajuće rješenje o sukladnosti odluke o osnivanju fakulteta sa zakonom.

Što tvrde predstavnici HS-a?

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić ustvrdio je da nije točna tvrdnja ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da mjerodavno ministarstvo nije primilo odluku Senata Sveučilišta o promjeni statusa Hrvatskih studija u fakultet jer je to učinjeno elektroničkom poštom 19. prosinca 2019.

Što odgovara MZO?

MZO odgovara da službeni zahtjev za izdavanje rješenja kojim se ocjenjuje sukladnost osnivačkog akta sa zakonom ni zahtjev za upis Fakulteta u Upisnik visokih učilišta Ministarstvo nikada nije zaprimilo. “Odluka Senata dostavljena je samo u popratnoj dokumentaciji zahtjeva za povećanje plaće dekana i prodekana, odnosno zahtjev za unos njihovih novih radnih mjesta. Zahtjev za povećanje plaće dekana i prodekana ne može biti temelj za upis u Upisnik visokih učilišta, a što bi Uprava visokog učilišta trebala napraviti u interesu studenata kojima se mora osigurati studiranje na programima koji su u skladu sa zakonom”, odgovorili su jučer iz MZO-a.

Što je MZO poduzeo u vezi s nastalom situacijom?

Iz MZO-a poručuju da je Ministarstvo Državnom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o odluci o upisu Hrvatskih studija u sudski registar.

Jesu li istiniti podaci o masovnog zapošljavaju na HS-u?

Jesu. U siječnju 2017., kada su Hrvatski studiji postali sveučilišni odjel pod kontrolom rektorata Sveučilišta u Zagrebu, na toj je instituciji bilo zaposleno 73 ljudi. Prema dostupnoj evidenciji, danas Hrvatski studiji imaju 123 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:27