ZAVRŠEN ODABIR

Deset stručnjaka izradit će alternativu vjeronauku: ‘Interes je bio iznimno velik‘

Interes za natječaj za radnu skupinu bio je golem, bilo je više od 650 pokušaja prijava

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Završen je postupak odabira članova radne skupine pred kojima je zadatak izrade prijedloga kurikuluma novog nastavnog predmeta radnog naziva "Kritičko mišljenje", potvrđeno nam je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Riječ je o izbornom predmetu koji bi u osnovnim školama trebao biti alternativa vjeronauku, odnosno namijenjen je onim učenicima koji ne upisuju vjeronauk.

Kandidati za radnu skupinu birani su na javnom natječaju tijekom kojega je u sustavu zabilježeno više od 650 pokušaja prijava. Od toga se uspješno prijavilo 70 kandidata. Javnim natječajem biralo se deset kandidata, a selekcija je dana u ruke Ekspertnoj radnoj skupini (ERS).

"Odabir je trajao od 22. do 29. listopada, a sastojao se od triju elektroničkih sjednica tijekom kojih su provedena dva kruga glasanja", opisuju proceduru u Ministarstvu, uz najavu da će radna skupina biti imenovana ovih dana.

"Interes za natječaj bio je iznimno velik. Usporedbe radi, kada su 2018. godine bili raspisani natječaji za doradu, odnosno izradu 28 predmetnih kurikuluma, ukupno je, za sve predmete, zabilježeno nešto više od 700 pokušaja prijava. Sada je riječ o 650 pokušaja prijava, odnosno njih 70 koji su prijavu i završili", kažu u Ministarstvu.

Koliko je zasad poznato, kroz novi predmet učenici bi trebali razvijati vještine kritičkog zaključivanja, korištenje valjanih argumenata u raspravi, razvijati jezične kompetencije, izgrađivati samopouzdanje i stjecati kompetencije kojima će lakše rješavati kompleksne probleme. U radnu skupinu, uz deset članova izabranih preko javnog natječaja, imenovat će se i dva člana iz Agencije za odgoj i obrazovanje te jedan član iz ERS-a. Zajedno biraju voditelja radne skupine natpolovičnim brojem glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 13:50