POTRES U KULTURI

DESNICA KREĆE RUŠITI NINU OBULJEN! OTKRIVAMO TRI FRONTE UDARA NA PLENKOVIĆEVU MINISTRICU 'Ministrica je odgovorna jer je bila dio HAVC-a'

Nemoguće je da Plenković smijeni Ninu Obuljen, a ostavi Pavu Barišića. Oni su njegovi ljudi, oni ih je odabrao, kažu naši sugovornici
Nina Obuljen Koržinek i Bruna Esih
 Goran Mehkek / Hanza Media

Je li ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorna po zapovjednoj odgovornosti jer kao članica Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra nije reagirala i spriječila brojne nepravilnosti na koje je ukazao nedavni nalaz Državne revizije o poslovanju HAVC-a u 2015. godinu te zbog čega je na početku svog mandata tako gorljivo branila HAVC i Hrvoja Hribara, glavno je pitanje kojim će se u narednom razdoblju baviti svi oni HDZ-ovci naslonjeni na desno krilo te stranke, braniteljske udruge i njima skloni nezavisni saborski zastupnici.

Mnogi s kojima smo jučer razgovarali naslanjaju se na izjavu bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića kako je odlazak Hrvoja Hribara s čelnog mjesta HAVC-a tek vrh ledenog brijega te kako nakon njegova odlaska treba što glasnije i jasnije pozivati na demontažu tog, po njima, “trulog” i “korumptivnog” sustava.

Izbor ravnatelja

Prema tvrdnjama naših sugovornika i planovima koji se mogu razaznati iz njihovih izjava, strategija na ukazivanje odgovornosti ministrice Nine Obuljen Koržinek ići će u tri smjera.

Prvo, budno će se pratiti kada će izaći natječaj za novog ravnatelja HAVC-a i pokušati utjecati da tamo zasjedne osoba koja nije dio iste grupacije koja je već godinama u i oko te ustanove.

Osim toga, kada god bude prilika, na sjednicama Sabora propitkivat će se što se učinilo s nalazom Državne revizije. Da je taj smjer vrlo izgledan, potvrdio nam je i nezavisni zastupnik Željko Glasnović. - Uistinu ne razumijem zbog čega, nakon što je Državna revizija objavila izvješće o nadzoru HAVC-a, u to tijelo još nije ušla financijska policija. HAVC je klasičan simptom disfunkcionalnog sustava u Hrvatskoj koji se pod hitno mora urediti. To se trebalo učiniti još kad je postalo poznato da je HAVC sufinancirao pamflet Masakr na Dvoru koji blati Domovinski rat. Postoji odgovornost ministrice i ona mora riješiti taj problem. O tome se ne smije šutjeti - jasan je Glasnović. Hoće li imati partnera u toj borbi, ne otkriva.

Branila sustav

Bruna Esih pak smatra kako ministrica Obuljen Koržinek ima određenu odgovornost zbog nalaza Državne revizije.

- Meni je manje sporna činjenica da je ona bila član Upravnog odbora HAVC-a, jer te nalaze još neke institucije trebaju potvrditi. Meni je više sporno što je ona, kad je postala ministrica, bezrezervno stajala uz Hrvoja Hribara i HAVC i što je branila taj sustav - smatra Esih.

Drugi smjer strategije napada na ministricu ići će kroz braniteljske udruge.

Kupnja vremena

Još jučer je Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata predvođena Zoricom Gregurić poslala pismo ministrici Obuljen Koržinek u kojem od nje traže da u daljnjem “postupanju s kriminalnom hobotnicom u HAVC-u izbjegnete bilo kakvu mogućnost manipulacije i metodu naknadne pameti”.

Vrlo jasno navode kako će, kako tvrde u pismu, “ako bilo tko pokuša proceduralnim smicalicama kupovati vrijeme” vezano za trenutno stanje u HAVC-u, organizirati javne akcije te su zaprijetili podizanjem kaznenih prijava.

- Tražimo da se smijeni Audiovizualno vijeće i to odmah, kako ne bismo bili primorani na akcije koje ne želimo - kaže Gregurić. Na koje akcije - nije objasnila.

Kaže kako neće dozvoliti da se ova priča prikaže kao ideološka borba, jer je ovo, tvrdi Gregurić, ukazivanje na nezakonito trošenje državnog novca.

U sljedećem razdoblju, navela je, ne bude li Obuljen Koržinek ništa poduzimala, nastojat će je prikazati kao ministricu koja pokušava abolirati sve one koje su imali veze s HAVC-om.

Treći smjer napada prema nekim sugovornicima Obuljen Koržinek trebala bi doživjeti kroz sam HDZ i to kroz ono desno krilo stranke. Ona nije članica stranke, ali je osoba od povjerenja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i njegov izbor za ministricu kulture. Naši sugovornici iz HDZ kažu da će se njen rad dobro analizirati u budućem razdoblju.

- Mnoge stvari Ministarstvo u budućem razdoblju mora donijeti, gledat ćemo kako će se i kome dijeliti novac i kakva je njena kulturna politika. Novac za elektroničke publikacije i časopise je koliko-toliko ravnopravno podijeljen, no ukoliko bude odskakanja, dizat ćemo glas - kažu.

Podrška

Je li moguće da pritisak na ministricu Obuljen Koržinek rezultira njenom ostavkom, naši sugovornici odgovaraju da je to vrlo teško izvedivo.

Navode dva razloga.

Prvo, Nina Obuljen Koržinek bila je odabir premijera Andreja Plenkovića, koji je u njoj vidio svojevrsni antipod bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, s kojim nije u najboljim odnosima.

- On ju je štitio odmah na početku i dao je jasnu poruku da nju neće dirati, iako su protesti djela braniteljske populacije bili poprilično jaki - kažu.

Drugo, ističu naši sugovornici, Plenković već ima slučaj pritiska javnosti na ministra Pavu Barišića zbog mogućeg plagijata.

- Nemoguć je scenarij da Plenković smijeni Obuljen, a ostavi Barišića. Oni su njegovi ljudi, oni ih je odabrao, i njihovom smjenom priznao bi da je pogriješio. A to Plenković nikad neće priznati - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:52