BURNE REAKCIJE

Desnica napala Dežulovića zbog teksta pod naslovom ‘Je** vas Vukovar‘, zgražaju se i u Ministarstvu, oglasio se i N1

U priopćenju pišu kako Dežulović bezobzirno vrijeđa i omalovažava sve žrtve Domovinskog rata

Boris Dežulović i Ivan Penava

 Cropix

Novinar i kolumnist Boris Dežulović napisao je za portal N1 Televizije kolumnu pod naslovom 'Je** vas Vukovar' na koju su ljutitim priopćenjem reagirali iz Domovinskog pokreta.

- Domovinski pokret najoštrije osuđuje potez N1 televizije, odnosno objavu kolumne Borisa Dežulovića čiji je sadržaj bezobzirno vrijeđanje i omalovažavanje svih žrtava Domovinskog rata, omalovažavanje nacionalnog identiteta, a pogotovo vukovarskih žrtava, pišu iz Domovinskog pokreta.

U nastavku priopćenja spomenuli su i uklanjanje murala u Zagrebu.

- Nakon nasrtaja ultra lijeve platforme Možemo na murale Vukovara, doživjeli smo i vulgarni ispad beogradskog potrčka i bivšeg feralovca na grad Vukovar. Ni manje ni više, nego na televiziji koja je u procesu traženja nacionalne koncesije. Takav ispad ne možemo čak ni citirati, jer tu količinu psovki medijski prostor ne zaslužuje. Napominjemo da prostačko vrijeđanje, psovke, govor i širenje mržnje ne spadaju, kako u slobodu govora, tako ni slobodu i autonomiju medija, pišu iz Domovinskog pokreta.

Od uprave N1 televizije, cehovskih udruženja i nadležnog Ministarstva kulture i medija zatražili su "hitno očitovanje i ispriku svima koje je Dežulović putem platforme N1 zgrozio i ponizio".

- Što je sljedeće? Zamislimo da do riječi Vukovar stavimo i Srebrenica. Bi li u tom slučaju kolumna bila objavljena? Sigurni smo da ne bi, jer jedino po hrvatskim nacionalnim svetinjama je dozvoljeno pljuvati i na njima graditi tzv. slobodu govora kao paravan za širenje mržnje i obezvrjeđivanje svih simbola nacionalnog identiteta, pišu iz Domovinskom pokreta.

- Borisu Dežuloviću predlažemo da u svom dragom Beogradu pokuša napisati sličnu kolumnu pod naslovom: J…. vas žrtva Kragujevca. Pa da vidimo hoće li mu to itko objaviti. Posve smo sigurni da bi u tom slučaju bio zauvijek uklonjen iz javnog prostora. U trenucima dok je državni vrh zaokupljen banalnim međusobnim prepucavanjima, ne možemo se oteti dojmu da se koriste pojedine platforme za medijsko ponižavanje i okupaciju Republike Hrvatske. Probudimo se dok nije kasno!, poručuju iz priopćenju.

Na priopćenje iz Domovinskog pokreta reagirala je i N1 Televizija.

- Reakcije na autorski tekst Borisa Dežulovića u kolumni objavljenoj na internetskom portalu N1 info nemamo namjeru komentirati, a time polemizirati sa stranačkim priopćenjima, pozivima na cenzuru ili javnu osudu.

N1 ne cenzurira autorske kolumne, a u njoj stoji jasna napomena: "Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije N1info", kažu s N1 Televizije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja: 'Sramotan pamflet krši Deklaraciju o Domovinskom ratu'

O Dežulovićevoj kolumni priopćenjem se u utorak navečer oglasilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

U nastavku spomenuto priopćenje donosimo u cijelosti.

- Najoštrije osuđujemo sramotnu objavu Borisa Dežulovića u kojoj na izrazito grub i primitivan način vrijeđa žrtvu koju je podnio Vukovar u Domovinskom ratu. Uoči 30. obljetnice najtežeg hrvatskog stradanja, Boris Dežulović piše tekst kojim pokušava obezvrjediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Ovaj nas je tekst uvjerio da moramo još ustrajnije promicati istinu o Domovinskom ratu, kroz koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom stvorenom u zajedništvu Hrvata u domovini i svijetu.

Žrtva Vukovara i Škabrnje, žrtva hrvatskih branitelja i civila, zaslužuje pijetet svakoga dana i svih građana naše domovine, koja je slobodna zahvaljujući njima koji su živote ugradili u temelje neovisne i slobodne Hrvatske.

Svatko razuman i dobronamjeran zgražava se nad lakoćom kojom Boris Dežulović obezvrjeđuje žrtvu Vukovara. Potrebno je zastati i zapitati se - što to smeta autora ovog sramotnog i necivilizacijskog uratka? Smetaju li ga i vrijeđaju svi oni koji ljudski promišljaju i odaju pijetet nevinoj žrtvi civila i hrvatskih branitelja? Smeta li ga dostojanstvena Kolona sjećanja na čijem su čelu obitelji poginulih i nestalih branitelja Vukovara i branitelji Grada Heroja? Smeta li ga možda i sloboda koju uživa zahvaljujući žrtvi Vukovara i cijele Hrvatske, izborena u nametnutom nam ratu, sloboda koju obilato koristi i kad piše ovakav sramotan pamflet koji se u javnost plasira kao novinarska kolumna?

Cijeli ovaj tekst grubo krši Deklaraciju o Domovinskom ratu i izravan je nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska, a posebno na žrtvu Vukovara koji je podnio najveću žrtvu za demokratsku, otvorenu, tolerantnu, neovisnu i suverenu Hrvatsku. Vukovar i danas ima otvorene rane nepoznatih sudbina svojih građana i branitelja, koje su u studenom posebno bolne i u čije zacjeljenje ulažemo velike napore. Svjesni boli s kojom se nose članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije i ponovnog uznemiravanja izazvanog ovim tekstom, još jednom najoštrije osuđujemo ovakav ružni nasrtaj na žrtve stradale u Domovinskom ratu. Vukovar jest i ostat će mjesto posebnog domovinskog pijeteta i najdubljih osjećaja, ma koliko to nekima smetalo, navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:08