BEZ PODRŠKE

DESNICA OKRENULA LEĐA PREDSJEDNICI GRABAR-KITAROVIĆ Zekanović (Hrast): 'Trudit ćemo se da ne dobije drugi mandat'

 
Kolinda Grabar Kitarović
 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, čini se, sve je u nezavidnijoj poziciji. Kad se prije šest mjeseci okrenula šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću i njegovoj politici, vjerojatno nije očekivala da će HDZ doživjeti neuspjeh na europskim izborima i prilično se podijeliti. O svojoj kandidaturi još se ne izjašnjava, a prema informacijama iz njenog kruga, još nije poznato kad bi to mogla učiniti.

A dok se predsjednica premišlja, desne stranke okreću joj leđa. Da njenu kandidaturu za drugi mandat neće podržati jučer su nam potvrdili svi okupljeni u političkoj platformi Hrvatski suverenisti koja je na europskim izborima osvojila 91.546 glasova. Glasovi su to desnice koji su bili presudni za osvajanje njenog prvog mandata prije pet godina, a na koje sada očito više ne može računati.

Glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda kazao je da su u petak održali sjednicu Predsjedništva i zaključili da “nema teorije da podrže Grabar-Kitarović na izborima”, dok nam je Ruža Tomašić rekla kako nije bila na sastanku, ali da je odluka da joj neće dati potporu bila jednoglasna.

- Predsjednica je skrenula ulijevo. Sretno joj bilo ako se želi njima dodvoravati - kazala je RužaTomašić.

Velika pljuska

Dopredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović ističe kako Grabar-Kitarović nije zaslužila još jedan mandat.

- Potrudit ćemo se da drugi mandat ne dobije tako što ćemo se u kampanji angažirati oko drugog kandidata - kazao je Zekanović, koji predsjednici zamjera niz grešaka.

- Osim skakanja u dresu, nije napravila ništa konkretno. Istanbulska konvencija, Marakeški sporazum, dolazak Vučića u Hrvatsku - sve su to greške koje nije smjela napraviti. Ona je jako dobro kamuflirala svoje stavove o tome kako bi prevarila desno biračko tijelo - smatra Zekanović.

Željko Sačić iz inicijative Bedem ljubavi kazao je da je s ostalim čelnicima inicijativa i udruga okupljenih u Suverenistima do sada razgovarao neformalno, ali da su se složili da neće dati potporu Grabar-Kitarović.

- Dobili smo veliku pljusku. Razočarani smo njenim postupcima. Nije branila hrvatske interese i nazivala nas je političkim marginalcima - kaže Sačić. Dodaje kako joj zamjeraju to što nije ništa učinila u borbi protiv korupcije i klijentelizma.

- Skrenula je ulijevo, a dobila je naše glasove. Sugerirao bih predsjednici da odustane od kandidature. Bez potpore Suverenista neće ući u drugi krug - tvrdi Sačić.

Pravo na stav

Prvi čovjek HSP-a AS, Hrvoje Niče, kaže kako u sedmom mjesecu imaju izborni Sabor, da će kandidirati i ako pobijedi, da će zadržati stav da Grabar-Kitarović nikako ne može dobiti njihovu podršku u prvom krugu.

- Očekujem da iznjedrimo kandidata koji bi provodio suverenističku politiku - kaže Niče, a na upit bi li podržali pjevača Miroslava Škoru, kaže da bi on, što se njega tiče, bio prihvatljiv kandidat.

- Možda je paradoks, ali uvjeren sam da bi on, kao čovjek s estrade, vratio ozbiljnost u politiku s obzirom na to da je Grabar-Kitarović estradizirala funkciju predsjednika - kazao je Niče. I ostali iz platforme naveli su kako će “tek odlučiti kome će dati potporu”.

Znakovit je i stav Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

- Nismo još donijeli političku odluku kako ćemo se uključiti u predsjedničke izbore. Nema još smisla govoriti o tome kad nema niti jedne službene kandidature. Ako se Grabar-Kitarović kandidira, jasno je da će biti kandidat Plenkovićeva HDZ-a. A stav Neovisnih za Hrvatsku o Plenkoviću i njegovom HDZ-u i Vladi je - jasan. Uostalom, da bismo nekome dali potporu, taj je mora i zatražiti - kazao je Hasanbegović.

U krugu predsjednice o potezu Suverenista kažu kako svatko ima pravo na svoj stav.

- Ovo je jedna utakmica u kojoj neke grupacije vrše pritisak na predsjednicu, ali ona vjeruje u svoj narod. Bitka još nije počela, a finale je daleko. Tek će se vidjeti tko će pod čiju zastavu - poručuju iz kruga Grabar-Kitarović, dodajući kako nema šansi da se ona ne kandidira, kako to neki spekuliraju. Kažu i kako je predsjednici probleme stvorio Andrej Plenković.

- Zoran Milanović razdijelio je Hrvatsku na pola, a Andrej Plenković razdijelio je onaj najčišći dio Hrvatske koji je s Tuđmanom krenuo u stvaranje hrvatske države. On je od sebe odcijepio dio Tuđmanova HDZ-a. Plenković nije saveznik Kolinde Grabar-Kitarović - komentirali su u krugu predsjednice, ističući kako su joj dodatne probleme stvorili i neki novi savjetnici kojima je jedina uloga da budu veza između Pantovčaka i Banskih dvora.

Što kažu članovi platforme Hrvatski suverenisti

Hrvoje Zekanović (HRAST)

Potrudit ćemo se dobro da drugi predsjednički mandat ne dobije tako što ćemo se u kampanji angažirati oko drugog kandidata. Na izborima je tijesno pobijedila, zaboravila je da su joj to omogućili glasovi konzervativne Hrvatske.

Ruža Tomašić (HKS)

Odluka da joj nećemo dati potporu bila je jednoglasna. Predsjednica je skrenula ulijevo. Sretno joj bilo ako se želi njima dodvoravati. Zamjeram joj što je neke udruge branitelja i udovica branitelja nazvala marginalcima.

Željko Sačić (BEDEM LJUBAVI)

Svi smo bili glasali za nju, ali sada nećemo jer nije ispunila naša očekivanja, ni predizborna obećanja. Dobili smo veliku pljusku. Razočarani smo njenim postupcima. Nije branila hrvatske interese i nije ništa napravila u borbi protiv korupcije.

Hrvoje Niče (HSP AS)

Možda je paradoks, ali uvjeren sam da bi Miroslav Škoro, kao čovjek s estrade, vratio ozbiljnost u politiku s obzirom na to da je Grabar-Kitarović estradizirala funkciju predsjednika. Grabar-Kitarović ne može dobiti našu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:56